Hbtq-människor i Uganda är rädda för att riskera bli gripna nu när parlamentet har röstat igenom en ny lag som gör det kriminellt att identifiera sig som homosexuell. Lagen har dessutom dödsstraff i straffskalan. Lagen kallas ”Anti-homosexualitetlagen, 2023” och röstades igenom med nästan total majoritet i landets parlament. Men lagen kan stoppas av högsta domstolen, då konstitutionen ger människor rätt till privatliv och yttrandefrihet.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har uttalat sig och säger att fundamentala mänskliga rättigheter undermineras och att framstegen i kampen mot hiv och aids nu avstannar. Han uppmanar myndigheterna i Uganda att inte implementera lagen.

Till Reuters säger den öppet homosexuelle Frank Mugisha att han är rädd att det nu kommer ske massarresteringar av lesbiska, bisexuella, transsexuella och andra hbtq-personer. Och pöbellikt våld mot hbtq-gemenskaper.

”Hbtq-personer kommer känna rädsla inför att gå till sjukhus… det kommer bli mycket trauma och fall av (bristande) mental hälsa som kommer leda till självmord, säger Mugisha.”

Samkönade relationer var redan innan olagliga i Uganda. Men de som stödjer den nya lagen vill att ett bredare spektrum av hbtq-personers aktiviteter måste bestraffas. Eftersom de hotar traditionella värden, i ett land präglat av konservatism och religiositet.

Den nya lagen kan förutom dödsstraff för ”förvärrad homosexualitet” och leda till livstids fängelse för personer som har samkönade relationer. Förvärrad homosexualitet innebär till exempel att den ena personen i relationen är under 18 år eller att en person är hiv-positiv.

Nästa steg är att president Yoweri Museveni undertecknar lagen. Han har upprepade gånger kritiserat homosexualitet.

Ett sätt att stoppa lagen är att ta kritiken mot den till landets högsta domstol. Någon Mugisha planerar att göra. Väl där finns det goda chanser att vinna, menar advokaten Adrian Jjuko. Lagen bryter mot konstitutionella rättigheter, som rätten till ett privatliv och rätten till yttrandefrihet.

Senaste lagarna som var mot homosexualitet orsakade minskat bistånd och investeringar från omvärlden, 2013. Då slogs lagen ned av domstolen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.