Läkaren Adebayo Hassan drev kliniken Flourish Medical Office AB på Östermalm. Han döms nu för grovt narkotikabrott, två fall av grovt bokföringsbrott, två fall av skattebrott, ett fall av grovt skattebrott och osant intygande. Straffet blir fyra års fängelse och näringsförbud i sju år. Han ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden och får ett skattetillägg på 313 415 kronor. Hassan kom till Sverige från Nigeria 1999, och blev hyllad som en av alla utländska läkare som skulle råda bot på personalbristen i svensk sjukvård.

Hassan felaktigt skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till patienter. Det gäller främst den mycket beroendeframkallande opiaten Oxycontin, skriver Mitt i Stockholm.

Hans klinik hade sedan 2016 ett avtal med Region Stockholm. Han har underlåtit att bokföra besök på sin mottagning för närmare tre miljoner kronor. 19 miljoner kronor saknas på grund av inkorrekt bokföring för affärshändelser.

HOPPFYLLA. Längst fram till vänster på bilden syns Adebayo Hassan, en ännu ung och lovande nysvensk läkare

Han har också undanhållit arbetsgivaravgifter och inkomster. Dessutom har han skrivit ut falska PCR-intyg. Patienter har använt dessa för att resa utomlands under pandemin.

En av hans patienter är en 69-årig man som fått stora mängder narkotiska preparat utskrivna av Hassan. 69-åringen sålde vidare Oxycontin i stora mängder, han är dömd till tre år och två månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Kammaråklagare Thomas Åberg vid Riksenheten mot korruption lät häkta Hassan i oktober i fjol. En anledning var att han var rädd att någon av hans patienter annars skulle dö av överdos. Det är främst missbrukare som Hassan skrivit ut Oxycontin åt.

TVÅ DAGSKASSOR? I fickorna på två kavajer i
mottagningsrummets garderob fann polisen svensk valuta i blandade valörer

När en läkare är ”vårdslös i sin förskrivning” sprids ordet snabbt bland missbrukare, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson till SVT. Oftast trillar folk dit när de får läkemedel utskrivet efter en operation eller dylikt.

Polisen hittade också 300 falska hundradollarsedlar hittades inne på mottagningen. Dessutom fann också 1 130 010 kronor i kontanter i olika valutor, som tingsrätten tror är utbyte av brottslig verksamhet. Dessa pengar tillfaller därför staten.

ATTANS! De hundradollarsedlar polisen hittade överallt under husrannsakan visade sig tråkigt nog vara falska allihop

Koppling till fastighetshärvan i Södertälje

En brottsmisstanke gällde att han skulle mutats av två personer att skriva ut medicinen Genotropin, som kan ges till kortväxta personer men som också används av muskelbyggare.

Han frias från att ha tagit emot 8 000 kronor i mutor för att ha skrivit ut testosteronpreparat och för olovlig beskaffning med falska pengar. De två frias i sin tur för givande av muta, men den ena döms för ringa dopningsbrott till 60 dagsböter.

De två personerna som misstänktes ha mutat honom är hemmahörande i den gängkriminella miljön i Södertälje. Åtalet mot Hassan är del av en större härva där ett tiotal personer misstänks ha tvättat pengar för miljonbelopp och beviljat ogiltiga lån.

Enligt SVT handlar det om tre mäklare, en revisor och en företagare är åtalade i den så kallade fastighetshärvan, där ska även en kommuntjänsteman figurera.

Tidigare hyllad i media

Hassan blev först känd i svenska medier 2002. Då fick utländska läkare snabbutbildning i Sverige, på grund av brist på personal här.

Hassan kom till Sverige från Nigeria 1999 och sade i en intervju till Aftonbladet: ”Det svåraste har varit att över huvud taget komma in i systemet. Nu ser jag verkligen fram emot att få göra nytta som läkare.”

Enligt Hans Berglund som vid den tiden var studierektor på Karolinska institutet försökte man ”skapa en gemensam värdegrund när det gäller synen på patienterna och deras rättigheter.” Utöver att läkarna fick förbättra sitt svenska uttal och lära sig om svensk vård.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.