Det var den 17 augusti i fjol som Magnuz Engardt tillsammans runt 40 andra aktivister satte sig ned på vägbanan i korsningen mellan två mycket trafikerade gator i centrala Stockholm. Med sig hade man plakat, och snart uppstod det långa köer på Sveavägen och Kungsgatan. Engardt är miljöutredare på Stockholm stad och anser att forskare bör bli aktivister eftersom planeten är i ett nödläge. Nu står han åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Polisen bad upprepade gånger aktivisterna att flytta på sig. Engardt vägrade och han fick lyftas bort fysiskt av polisen, tillsammans med andra aktivister, skriver Expressen.

Två dagar senare gjort man en liknande aktion, men nu kopplade aktivisterna ihop sig med kedjor, cykellås och specialtillverkade rör med låsningsfunktion. Vitmålade cyklar användes som länkar mellan personer som kedjat fast sig.

Engardt är docent i meterologi och anställd på Stockholm stad, men anser att hans aktivism ligger utanför arbetstid. Hans chefer känner till att han deltagit i aktionerna.

Miljödirektör Anna Hadenius vill inte uttala sig om enskilda anställda. Generellt sett utreds inte en anställd om den gjort åtalats för eller gjort sig skyldig till brott på sin fritid.

Engardt säger att syftet med aktionen var att kommunicera allvaret i klimatfrågan. Som klimatforskare ansåg han sig ha ett ansvar för att påverka samhällsinriktningen. Han har också skrivit artiklar och rapporter på ämnet, men han menar att det inte händer någonting.

Jag har fått en utbildning av staten, grundutbildning och forskarutbildning. Jag tycker att jag kan den här frågan mer än de flesta.

Folk tänker inte på hur allvarligt det är. Folk tror att vi gör så mycket bra saker i Sverige, men de vet inte vilka allvarliga konsekvenser som klimatförändringarna och den biologiska mångfaldskrisen får.

Jag är inte säker på att blockera gator eller hålla upp flaggor på Melodifestivalen är det allra bästa, men jag vill göra någonting och pröva olika alternativ, säger han till Expressen.

I en debattartikel i Sydsvenskant från 13 mars i år skriver Engardt och en rad andra personer om att ”forskare kan behöva bli aktivister”. Det krävs snabba och omfattande samhällsförändringar, där aktivism är en ”adekvat respons” på ”det rådande planetära nödläget”.

Det är vår demokratiska och medborgerliga rätt att engagera oss i samhället utifrån kunskapsläget för att påverka utvecklingen på det sätt som vi bedömer vara mest effektivt och rationellt, kan man också läsa i debattartikeln.

Fler rättegångar

I oktober dömdes tolv personer för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten, för att ha blockerat vägen på E4 i Solna.

23 februari dömdes Pontus Bergendahl till två månaders fängelse för att deltagit i klimataktioner. För två av dem, på Ängelholms flygplats, döms han nu till fängelse.

Åtalet mot Engardt är ett av flera kommande åtal för liknande brott som begicks i Stockholm 2022. Vid en aktion på Slussenbron i centrala Stockholm 17 augusti medverkade Lennart Fernström, han står nu åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Fernström är chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Syre, som beskriver sig som frihetligt grön.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.