I ett brev vädjar Skånemejerier till sina 300 mjölkbönder att minska produktionen. Man ska inte heller investera i sina anläggningar, detta för att hjälpa företaget. Anledningen är att Skånemejerier har ett stort överskott av mjölk som de tvingas sälja till industrin för ett lågt pris. Pressen på Europamarknaden är hög, därför dras man med stora förluster, skriver SVT Nyheter.

Det är i ett brev från 17 februari som Skånemejerier går ut med sin uppmaning till mjölkbönderna. Presschefen Annette Gregow säger att man bett leverantörer att minska eller upphöra med produktionen, och gärna tidigarelägga detta.

Man skriver att efterfrågan på mjölkbaserade varor minskat. När man säljer till industrin för exempelvis produktion av skummjölk är ersättningen lägre. Dessutom har priserna på mejerivaror i Europa gått ned, vilket ökat konkurrensen ytterligare. Och skapar förluster för Skånemejerier.

I Sverige har priserna på mejeriprodukter gått upp i takt med inflationen och allmänt stigande priser på livsmedel. Enligt SCB är ökningen 30 procent senaste året, vilket båda storproducenterna Arla och Skånemejerier märkt av.

Enligt Arlas presschef Max Wallenberg handlar kunderna nu mer på kampanj och fryser in. Man söker också gärna lågprisprodukter, som butikens egna varor. Ekologisk mjölk har minskat i försäljning med 17 procent jämfört med förra året.

Under vecka åtta minskade volymen av sålda mejerivaror med fem procent, jämfört med samma vecka 2022. Mjölkpriset har ökat med 37 procent under samma period, crèmefraiche och gräddfil med 38 procent.

Både Skånemejerier och Arla har sänkt ersättningen till bönderna för mjölk sedan årsskiftet. Som försvar säger man att man behöver försvara sina marknadsandelar.

Anna-Marie Lindén har en gård med 200 mjölkkor, utanför Spannarp sydost om Ängelholm. Hon är också landsbygdsambassadör för Miljöpartiet i Skåne. Hon är kritisk till Skånemejerier och säger att brevet vållat rabalder bland lantbrukarleden. Hon menar att det inte går att ”vrida på en kran” och göra stora förändringar fort. Man kan inte bara skicka 50 djur till slakt helt plötsligt.

Hon säger att det är bra med aktiva lantbrukare, hög självförsörjningsgrad och ett levande lantbruk. Går det riktigt illa försvinner det.

Skånemejerier var även i blåsväder i november i fjol. Då upptäckte kunder att det saknades 1,5 deciliter mjölk i enlitersförpackningarna, trots att det får saknas maximalt 0,3 deciliter. En restaurangägare i Karlstad märkte att pannkakssmeten blev för tjock, hon fick späda ut den.

Skånemejerier ansåg dock inte att problemet var så stort att man behövde informera köparna om det, skriver SR. Förmodligen hade det kommit in luft i systemet som orsakade underskottet i förpackningarna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.