I det här Ukraina-svepet berättar vi om att Internationella brottsmålsdomstolen utfärdat en efterlysning av Vladimir Putin. Wagnergruppen har flera skärmytslingar med regeringen i Kreml. Och vad hände med den där drönaren i Svarta havet?

Internationella brottsmålsdomstolen efterlyser Vladimir Putin

ICC, Internationella brottsmålsdomstolen, har nu efterlyst Rysslands president Vladimir Putin. Han anklagas för att ha invaderat Ukraina och ska hållas ansvarig för krigsbrott som ryska soldater begått.

Hur ICC ska förmå Putin att infinna sig vid domstolen i Haag är högst oklart.

Drönaren

Enligt USA orsakade ett ryskt Su-27 propellerfel på en amerikansk MQ-9-drönare, som sedan kraschade i Svarta havet. Det ryska planet ska ha tömt bränsle över drönaren, som tvingades gå ned.

Drönaren var en övervakningsdrönare och flög på internationellt luftrum. Kraschen kom efter att två ryska stridsflygplan dök upp oväntat. Enligt Anatolij Antonov var det en provokation från amerikansk sida, då drönaren flög nära Krim-halvön. Halvön är annekterad av Ryssland, men inte erkänd som ryskt territorium av USA.

Drönaren kan bära bomber och last upp till 1,7 tons. Enligt Antonov har dock diskussionerna med USA varit bra, och inga repressalier väntas.

Wagnergruppen på kant med Kreml

Wagnergruppens ledare är den frispråkige Yevgenij Prigozhin. Nyligen sade han i ett klipp i sociala medier att han ställer upp i presidentvalet 2024 – i Ukraina.

Han säger sig också blivit avskuren från kommunikationen med regeringen i Kreml. Detta då han öppet bett om mer ammunition från försvarsministeriet. Han har också anklagat det ryska arméstyret för förräderi, då han menat att de medvetet inte sänt ammunition till Wagnergruppens styrkor i östra Ukraina.

Vitryssland fängslar journalister

Vitryssland är allierad till Ryssland, men inte stridförande part i kriget i Ukraina. Nu är chefredaktören för nyhetssajten Tut.by, Marina Zolotova, och vd Ljudmila Tjekina dömts till tolv års fängelse vardera. Åtalet gällde skattefusk och uppvigling.

Vitrysslands journalistförbund fördömer domen som ”ett straff för att ha sagt sanningen.” Även Reportrar utan gränser är kritiska till domen, som anses vara en effekt av protesterna mot president Lukashenko för två år sedan. Många oppositionella har sedan dess fängslats.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.