Mer och mer kommer fram om Joe Bidens affärer med Kina. Men också om hur han använt släkt och vänner. Och hur hans bror James använt sig av sin kändare brors namn i affärer med Saudiarabien. Till och med Hallie Biden, änka till den avlidne Beau Bidens, är inblandad. Och såklart den skamfilade sonen Hunter.

Representanthusets granskande kommitté House Oversight Committe kunde via sin ordförande James Comer avslöja att State Energy HK Limitet, ett företag kopplat till statligt understödda CEFC China Energy, betalade 30 miljoner kronor till Rob Walker. Walker är en person med kopplingar till familjen Biden.

Detta skedde 1 mars 2017, bara två månader efter att Biden avslutat sin tid som vicepresident under Barack Obama, skriver NY Post.

Men summan delades sedan upp på en period av tre månader och till minst tre medlemmar i Biden-familjen. Och två av familjens affärspartners.

Släkt och vänner

James Gillar fick motsvarande tio miljoner kronor. Han är engelsman och har en bakgrund inom brittisk underrättelsetjänst. Han var affärspartner till Hunter Biden, presidentens son. Hans företag European Energy and Infrastructure Group fick hans del av betalningen samma dag som den ursprungliga betalningen av State Energy HK Limited betalades ut.

På Hunter Bidens laptop finns ett mejl där Gillar föreslår att ”big guy” får 10 procent av pengarna. ”Big guy” ska enligt uppgifter till NY Post vara Joe Biden i egen hög person.

Rob Walkers bankkonto har fått resten av pengarna som kom ur affären med kineserna. Walker har tidigare arbetat för president Bill Clinton och hans fru Betsy Massey Walker var tidigare assistent åt Jill Biden, när Joe var vicepresident.

Hunter Biden ska ha fått drygt sex miljoner kronor ur affären. Det ska ha delats upp i sex transaktioner mellan 27 mars 2017 och 18 april samma år. Pengarna kom från Rob Walker och var uppdelat i summor mellan 100 000 och tre miljoner styck.

Tidigare granskningar baserat på information från Hunters laptop visar att han och hans farbror James Biden gick 48 miljoner från CEFC China Energy mellan 2017 och 2018.

Granskningen i Representanthuset visar också att Rob Walker transfererade 600 000 till ett av Hunters bankkonton och 600 000 till Gilliars EEIG-konto 9 november 2015. Men man är osäker på vilket företag som ursprungligen skickade pengarna till Walker.

Den nyss nämna presidentbrodern James fick 3,6 miljoner uppdelat i betalningar om 150 000 till 1,25 miljoner, från 3 april 2017 till 18 maj samma år. Det var Walker som betalade ut pengarna till James.

James affärer med HillStone har också granskats. Det är ett dotterbolag till byggbolaget Hill International, där James ska ha använt sig av sitt kända efternamn för att få till en affärsuppgörelse med Saudiarabiens regering. James ska ha använts i affärsmötena eftersom ”det inte skadar” att han har efternamnet Biden. Ett möte med saudiska representanter ägde rum 2012, just på grund av sin position och släktskap med Joe.

En privat utredare har också via James fru Sara fått veta att Joe Biden ”inte gillar att vi snackar med folk”. Enligt Sara står James och Joe väldigt nära varandra.

Även Hallie Biden har fått del av betalningen. Hallie var gift med Beau Biden fram till hans död i cancer 2015. Hon dejtade sedan Beaus bror Hunter, mannen med det nu ytterst skamfilade ryktet.

Enligt Representanthusets kommitté fick Hallie två separata utbetalningar från Walker i mars 2017 på totalt 250 000 kronor. Dessutom fick hon en betalning om 100 000 kronor i februari samma år, men detta var innan de kinesiska pengarna kom in i bilden.

Dessutom finns det fyra utbetalningar till en okänd person i familjen Biden. Runt 700 000 kronor har betalats ut uppdelat på fyra transaktioner mellan 6 mars och 17 maj 2017. Utbetalningarna var mellan 50 000 och 250 000 kronor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.