Den 55-årige norske medborgaren Reidar Fredriksen är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefridslagen. Han misstänks ha att lemlästat och förvarat en 68-årig kvinna i en frysbox i sitt hus i Årjäng sedan tidigast mitten av 2018. Han erkänner det sistnämnda brottet, men förnekar att han skulle ha mördat kvinnan. Men släktingar till kvinnan sökte efter henne redan 2019. Fredriksen uppgav då att kvinnan var ute och gick med hunden.

Enligt anhöriga var kvinnan en väldigt snäll person, men som levt ett hårt liv. Vissa grannar hade inte sett henne på ett år, andra aldrig, säger en anhörig till NRK. De hörde då av sig till svensk polis, men ingenting hände. Familjen hade kontakt med kvinnan via telefon till 2018, sedan hördes hon inte av.

Det var i torsdags som polisen hittade kvarlevorna av en kvinna i en frys hemma hos den 55-årige norrmannen. Huset ligger avskilt till utanför Årjäng, i nordvästra delen av Värmland. Uppgifter till Aftonbladet gjorde först gällande att kvinnan hade legat i frysen i åtta år. Kvinnan och mannen flyttade gemensamt från Norge till huset i Värmland år 2009.

Men enligt åklagare Linda Karlsson vid Värmlands tingsrätt arbetar polisen enligt teorin att hon legat där sedan september 2018. Karlsson säger också till VG att kvinnan inte är helt identifierad ännu, men man utgår från att det är den som bodde med mannen i huset tidigare.

Att han inte åtalas för mord beror på att rekvisiten inte räcker till. Det kan dock komma att ändras, om åklagaren får skäl att omvärdera bevisläget. Förhandlingen i tingsrätten skedde inom stängda dörrar.

Mannens försvarare Stefan Liljebäck säger att mannen vet hur kvinnan dog, men han vill inte kommentera det. Mannen blev intagen på sjukhus nyligen efter att ha fått problem med benet. På sjukhuset har han sedan berättat om kvinnan i sin frys.

Fredriksen har blivit dömd flera gånger tidigare för brott i Norge, bland annat våldtäkt. Den första domen kom på 1980-talet, för bedrägeri (norska: vinningskriminalitet). På mitten av 1990-talet dömdes han för två fall av våldtäkt och ett fall av försök till våldtäkt. Ett av offren var en kvinna i 80-årsåldern som sysslade med socialt arbete.

2006 blottade hans sig för en kvinna i 70-årsåldern. Han sökte upp kvinnan i hennes hem och blottade sig för henne flera gånger. Enligt domstolen var hans syfte att skapa rädsla och ängslan hos offret.

Året efter blottade han sig för en 13-årig flicka på väg hem från skolan. Enligt VG är han dömd flera gånger till för sedlighetsbrott och blottande. Ibland har han fått betalningsföreläggande. Själv skyllde han på påstådda psykiska problem. Han har också varit inlagd på psykiatrisk mottagning flera gånger. Vid vissa tillfällen har han tvångsvårdats.

Han är också dömd för att kört rattfull med 1,98 promille i blodet och för att ha kört utan körkort flera gånger. Han är också dömd för att ha druckit rikligt med konjak under en biltur, strax efter han blottat sig för kvinnan i 70-årsåldern. Vid ett tillfälle körde han av vägen och ned i en älv. Han försökte fly från platsen, men påträffades utan skjorta och byxor med ett står i huvudet.

Dessutom är han dömd för rattfylleri flera gånger i Sverige. 2019 åtalades han för stöld av myggmedel i den lokala ICA-butiken i Årjäng. Han blev friad av rätten, men portad från butiken på livstid. Den senaste domen kom 18 januari i år, för olovlig körning.

Han ska ha levt på någon form av socialbidrag eller invaliditetsersättning senaste åren, med begränsade inkomster. Kvinnan har haft runt 200 000 kronor i intäkter åren 2019 till 2021, troligen från pension. Hon var skriven i Sverige, men skattade i Norge.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.