Arenabygget i Gränby har lagts på is ännu en gång, skriver SVT. Det handlar om en investering på 600 miljoner kronor som i nuläget anses för dyrt, på grund av det ekonomiska läget. Man har lagt minst 87,1 miljoner kronor på projektet, varav en stor del har varit pengar i sjön, medger Erik Pelling som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Uppsala. Det är i nuläget inte klart när bygget kan komma igång, och vad ett nytt slutpris kan bli.

I stadsdelen Gränby har det länge planerats för en multiarena. Spaden skulle sättas i marken i år, men så blir det inte. Kommunen har avsatt 500 miljoner till projektet men nu har kostnaderna dragit iväg med ytterligare 100 miljoner. För att gå vidare krävs ett nytt beslut i kommunfullmäktige.

Enligt Pelling är inflationen en stor del av att det blivit dyrare. Han säger också att fördröjningen pågått under flera mandatperioder och under olika politiska styren. Men politikerna måste samlat ta ansvar för att det blivit så mycket fel.

Uppsala har letts av Socialdemokraterna 1994 till 1996 och 2014 till och med i dag. 2006 till 2014 styrde Moderaterna.

En tänkt hyresgäst är ishockeyklubben Almtuna. Sportchefen Tony Mårtensson förstår dock kommunens agerande och säger till SVT att det är trist. Dock kommer skridskodelen vid gränsby sportfällt att rustas, något som kommer gynna Almtuna.

2004 gick Almtuna ut och sade att man ville bygga en ny hockeyarena med plats för 8 000 personer. Kommunstyrelsen klubbade igenom planerna, som då beräknades kosta 250 till 300 miljoner kronor.

2010 rev förvaltningsrätten upp kommunstyrelsens beslut, eftersom avtalet med arenabolaget var olagligt.

2014 sätter Försvarsmakten käppar i hjulet för bygget, på grund av höjden. Dessutom upptäcker man en artskyddad vattensalamander i området vilket gör att planerna fick göras om. 2017 kom den nya detaljplanen på plats och 2019 ändrar man kapacitet till 5 000 åskådare.

Den nuvarande planen klubbades igenom 2020 och arenan med formen av en oktagon var tänkt att stå klar 2024. Då hade också priset stigit från 420 miljoner till över 500 miljoner. Oktagonförslaget bokfördes av kommunen som en ”förgäveskostnad” på 30,4 miljoner. Ett nytt omtag togs igen 2021, vilket kostat skattebetalarna 4,3 miljoner kronor.

Arenan är även tänkt för event och konståkning. När den kan komma att byggas är i nuläget oklart.

Uppsala har under de senaste åren också gjort stora investeringar i Studenternas IP, där sommararenan renoverats till en fullskalig fotbollsarena. Den renoverade arenan stod klar 2020 och kostade 500 miljoner kronor att bygga.

På området i Gränby planeras också en ny simhall med hopptorn och 50-metersbassäng, som ska ersätta en nedgången hall i Fyrishov. Projektet beräknas kosta 500 miljoner kronor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.