Elon Musk äger Twitter, Tesla och SpaceX, men ingen stad. Det kan det dock bli ändring på, nu undersöker han möjligheterna att bygga en i Bastrop County i Texas. Han bor själv i Texas sedan 2020 och flera av hans företag har flyttat till delstaten. Hans vision är att bygga en stad vid Coloradofloden, där anställda i hans företag kan leva och arbeta. En Texas-utopi, skriver WSJ. Men är han rätt person att leda bygget av en hel stad med anställda?

Den påtänkta staden har diskuterats flitigt av chefer på Boring Co, ett företag Musk äger som bygger tunnlar och annan infrastruktur. Den påtänkta staden skulle byggas på land nära två av Musks företag, i Bastrop County. Boring Co. grundades i Kalifornien men högkvarteret flyttade till Pfugerville i Texas för några år sedan. Där har man byggt en anläggning för att utföra tester av tunnel-utrustning och att bygga testtunnlar för utvecklingssyften.

SpaceX har också byggt nytt i närheten, en anläggning för 430 miljoner kronor. Musk själv säger att närheten till befintliga Giga Texas är en fördel, där tillverkas Tesla. Dessutom bygger neuroteknologiföretaget Neuralink, ägt av Musk, ett nytt laboratorium i Del Valle utanför Austin.

Enligt uppgifter till WSJ har Musk träffat landägare och fastighetsmäklare. Visionen är att anställda ska bo i Bastrop med hyror under marknadspriserna. På platsen finns redan modul-byggda hem, gym och en utomhusarena för sport. Anställda kan ansöka om bostäder med två eller tre rum för runt 8 000 kronor i månaden. Om de får sparken eller om de själva lämnar sitt jobb måste de flytta ut inom 30 dagar.

Det ska också finnas planer på att bygga ett hem åt Musk. Just nu bor han i ett litet hus nära Brownsville, på mark ägd av SpaceX. Han tillbringar sin mesta tid i Austin i centrala Texas. För att få kalla sig stad behövs minst 201 invånare, och bli godkända av en domare. Musk har tidigare öppet diskuterat planer på att bygga en stad, som 2021, då han skrev om ”city of Starbase”.

Frågan är vad som väntar Musk-anställda i en potentiell stad. Nyligen hamnade Musk i en kontrovers med Haraldur Thorleifsson, en Twitter-anställd boendes på Island. Han var en av 200 som fick sparken i en ny runda av uppsägningar nyligen.

Thorleifsson fick ingen bekräftelse från företaget, men chansade på att någon skulle svara på Twitter. Och det gjorde Musk, som frågade vad för slags arbete Thorleifsson utfört. Han hånade sedan sin förre anställd och delade ett klipp från tv-serien Office Space där en person blir uppsagd. Han backade sedan och bad om ursäkt.

En föregångare till Musk var Henry Ford, som på sin tid var mycket framgångsrik inom bilindustrin men också hade bestämda åsikter om sina anställda. Under 1910-talet genomförde han åtgärder med kraftigt höjd lön, vilket i längden var ohållbart.

Med den högre lönen kom också en konstant övervakning av de anställdas privatliv, med inspektörer som besökte dem i sina hem.

Ford hade också planer på att bygga en ny stad i Amazonas, för anställda på gummifabrik. Där skulle arbetarna leva upp till hans ideal. 1928 var Fordlandia byggd, vid Tapajosfloden. 10 000 personer skulle bo och arbeta där, men redan 1936 var projektet övergett.

Cheferna hade inte satt sig in i hur man odlar i tropiskt klimat, mycket av grödorna dog. Dessutom hade man förbud mot alkohol, kvinnor och fotboll på området. En revolt på ett café urartade till den grad att den brasilianska armén fick gå in och återställa ordningen.

 

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.