I veckans Ukraina-svep får vi veta att Ryssland kanske byter namn – i Ukraina. Att spannmålsavtalet i Svarta havet förlängs ytterligare. Och att ryssarna varnar för AUKUS utbredning i Stilla havet.

Byta namn på Ryssland

Ett upprop på nätet har samlat 25 000 underskrifter. Det gäller ett namnbyte på Ryssland till Moskovija, vilket ibland användes innan Peter den stores regeringstid. På svenska kallades det Moskvariket eller storfurstendömet Moskva.

Det kanske främst handlar om att förödmjuka Vladimir Putin, vilket professor emeritus Kristian Gerner vid Lunds universitet tror.

Zelenskyj vill ha ett språk där Ukraina ses som det ursprungliga, civiliserade Ryssland, och att Putins Moskvastat är något helt annat. Det är en attack mot Putin, säger historikern till VG.

Nu har president Zelenskyj gett i uppdrag till premiärminister Denys Shmyhal att se över om ett namnbyte är möjligt.

Aleksej Navaljnyjs fru, dotter och son mottog Oscar

En dokumentärfilm om den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj vann en Oscar, för just bästa dokumentär. På plats att ta emot priset fanns hans fru Yulia, dottern Daria och sonen Zahar.

I tacktalet kritiserade Yulia Moskva för den pågående invasionen av Ukraina och för ett misstänkt mordförsök mot Aleksej 2020.

Aleksej själv sitter fängslad, och fick motta beskedet om priset på videolänk från en rättegångssal. Han dömdes i februari 2021 till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit om reglerna om villkorligt straff 2014.

Den brittiska armén försvagad

Enligt generalmajor Charles Collins, som är assisterande chef inom den högsta militära ledningen i Storbritannien, kan landet inte längre försvara sig själva. Regeringen måste enligt Collins acceptera det förödmjukandet faktumet att de dagar då man kunde utkämpa krig, som det om Falklandsöarna, är över.

Om Storbritannien hade utkämpat kriget i Ukraina själva, hade man redan fått slut på ammunition och utrustning. Collins ifrågasätter också varför landet fortfarande påstår sig vara en av Natos ledande medlemmar.

Spannmålsavtal förlängt

FN och Turkiet medlade fram ett avtal för att exportera ukrainskt spannmål genom Svarta havet. Det har nu förlängts med tre månader, säger ryska utrikesdepartementet. Men Ryssland är fortsatt missnöjda med att väst inte mildrat sina sanktioner mot rysk mat- och gödningsmedelsexport.

Det var i augusti i fjol som avtalet om spannmål via Svarta havet introducerades. På så sätt kunde man säkra en del av den ukrainska jordbruksexporten, trots pågående krig. Det pågick först i 180 dagar och har förnyats en gång tidigare.

Ryssland klagar på AUKUS

AUKUS är ett militärt samarbete mellan Australien, Storbritannien och USA. Man har som syfte att vara en motvikt till den ökande kinesiska närvaron i Stilla haven och Asien.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tror att asiaterna själva inte gillar AUKUS, som står nära Nato, bygger ut sina strukturer i deras närområde. Han tror att risken för konflikt ökar, och att en sådan konflikt kan komma att pågå i många år.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.