Samuel Samuelsson byggde en gång i tiden målmedvetet upp restaurangkedjan Le Pain Francais i Göteborg, som han lämnat – och nu kan det bli andra bullar av för Samuelsson.

Han tillhör en mycket framgångsrik syskonskara, den syrianska familjen Anip som bytte namn till Samuelsson för att bättre smälta in i det svenska samhället, vilket de verkligen lyckats med – de flesta av de nio syskonen har blivit framgångsrika i kafé- och restaurangbranschen.

Med så många järn i elden som Samuel Samuelsson har haft kan det förstås vara svårt att hinna med familjen och privatlivet; hämta, lämna, laga mat och städa. Alltså skaffar man sig hemhjälp.

Det är precis vad Samuel och hans fru Elona gjort, menar åklagare Thomas Ahlstrand – men han hävdar att paret har gjort det på ett sådant sätt att två filippinska kvinnor närmast fått leva som livegna.

Åtalet som Ahlstrand nu lämnar in omfattar åtalspunkterna människoexploatering, brott mot utlänningslagen och brott mot folkbokföringslagen.

Historien börjar rullas upp april 2021 då en filippinsk kvinna kliver in på en polisstation i Göteborg. Hon anser sig ha blivit lurad och utnyttjad, och uppger dessutom att hon inte kan längre kan arbeta eftersom hon har astma och andningssvårigheter.

Hon har då varit i tjänst hos paret Samuelsson i nio dagar.

Enligt åklagaren har hennes och en annan filippinsk kvinnas uppgift varit att fungera som barnflickor och hemhjälp hos paret Samuelsson. Kvinnorna förväntades arbeta sju dagar i veckan, och vara beredda att arbeta när som helst på dygnet. De ska även ha varit kameraövervakade i de rum de tilldelats.

En av kvinnorna har haft en anställning på en av Samuelsson restauranger – men det har bara varit en formalitet, hävdar åklagaren.

Kvinnorna uppger att de inte fått den överenskomna ersättningen till fullo, och att de blivit lurade när det gäller arbetsvillkoren – liksom möjligheterna till ledighet och att få resa hem på semester.

I ett inspelat samtal diskuterar en av kvinnorna med Elona Samuelsson kring just möjligheten till att få ledigt för att resa hem. Elona förklarar:

– Jag har sagt åt dig att inte fokusera så mycket på semester, jag tar inte hit dig och betalar dig för att åka på semester hos pappa och din pojkvän. Du kan inte lämna Sverige på två år, men han kan komma hit och hälsa på.

I det inspelade samtalet förklarar också Elona att det ”inte finns något sådant som lediga dagar”.

Hon säger också till den filippinska kvinnan att hon inte har möjlighet att lämna landet eftersom hennes pass är ”olagligt” om hon lämnar Sverige innan kontraktstiden:

”Du kan inte åka hem, ditt pass är olagligt och de kommer ta dig, du kan inte åka. Efter de tre åren kommer jag fixa ditt pass fritt och du kan resa igen”.

Den lön som anges i de kontrakt som hittades vid en husrannsakan hos paret Samuelsson anger att barnflickornas månadslön är 4500 kronor. Lönevillkoren ändras senare, men som mest verkar en av kvinnorna ha fått 6000 kronor i månaden.

I de handlingar som skickats fram och tillbaka mellan paret och Migrationsverket finns dokument där paret noga anger vilka arbetstider som ska gälla – men enligt de två kvinnornas uppgifter till polisen hade det inget med verkligheten att göra, utan deras arbetstid var helt oreglerad.

Paret Samuelsson ger i förhören en helt annat bild av verkligheten, och Elona anklagar även en av de två kvinnorna för stöld och bedrägligt beteende.

När polisen stämmer möte med Elona för att få tillbaka passet som tillhör en av de två filippinska kvinnorna beskrivs det som utspelar sig så här i förundersökningens dokument av polisen som möter Elona:

”Elona vill inte ta fram passet men säger till mig att hon har med det i sin väska. Hon berättar att det tillhör en av hennes anställda som har gett sig av utan att säga något till Elona. Elona säger också att hon betalat mycket pengar för kvinnan att komma hit och nu har hon bara försvunnit. Elona berättar också att hennes egna pass är borta och att det kanske är den här kvinnan som tagit det och att hon ska göra en anmälan om det.”

I förhör med Elona menar hon att det är hon och hennes make som blivit utnyttjade av den av kvinnorna som bara arbetade några få dagar, och Elona säger sig ”… undra vad hon hade för agenda”. I ett senare förhör säger Elona: ”Men man hör ju tydligt, hennes agenda är inte att komma hit och arbeta som aupair, det här är en bedragerska som jag har förstått i efterhand. Hon ville ha pengar av mig och gå härifrån.”

När det gäller den andra kvinnan som hade en anställning på en av Samuelssons restauranger säger sig Elona aldrig ha upptäckt att hon skulle varit missnöjd med sin tillvaro.

Samuel Samuelsson är minst sagt ovillig att uttala sig i förhören. Han förklarar oftast att han inte har en aning kring när gäller villkoren för barnflickorna – eller så säger han att han inte finner det nödvändigt att svara på frågorna eftersom hans fru redan gjort det.

Enda gången han blir mer utförlig är när han ska beskriva sin förundran över det hela:

”Jag förstår inte hur vi har hamnat i den här situationen för två timmar. (Barnflickan) har blivit som en i familjen, hon är snäll och rar, jag vet inte hur det kan bli så här galet”.

I förhören med barnflickan i fråga är det inte ”två timmar” som är problemet – för henne är det mer en fråga om att hon skulle vilja vara säker på att inte behöva rycka in under åtminstone två av dygnets timmar.

I morgon: Familjen Samuelsson – framgångsrika entreprenörer eller skickliga på att ordna bidrag?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.