Gary Lineker blev avstängd från sitt jobb som programvärd för Match of the Day av cheferna på BBC. Anledningen var kritik mot hans åsikter om regeringens senaste lagförslag för minskad invandring. Lagförslaget Illegal Migrations Bill, som syftar till att stoppa illegal invandring över engelska kanalen, jämförde han med 1930-talets Nazityskland. Nu är han tillbaka, och BBC ska tillsätta en utredning som tydliggör hur public service-bolagets riktlinjer om yttrandefrihet ska utformas.

Lineker har förklarat sin politiska position i fotbollstermer. Han dribblade oftare till vänster än till höger, men gillar inte att spela på den yttersta kanten. Efter valet 2017 när Theresa May blev premiärminister kände han sig hemlös, men menade att May och motparten Jeremy Corbyn representerade ytterligheterna inom brittisk politik.

Lineker är en av BBC:s största profiler och har bäst betalt av alla, 13 miljoner kronor per år. Kontroversen eskalerade under helgen och BBC-chefen Tom Davies fick flyga hem från USA i söndags för att försöka få rätsida på konflikten.

Problemet för BBC var att många av Linekers kollegor inte tyckte att det fanns fog för att stänga av honom. Nu återvänder han till kanalen, 72 timmar efter han blivit avstängd.

I ett uttalande till BBC skriver Davies att det uppstått förvirring som orsakats av kanalens nya riktlinjer för uppförande i medier. Han säger också att BBC har en skyldighet att vara opartiska, som public service-bolag. Och att man tar seriöst på yttrandefriheten, men att det är en balansgång när folk är med i olika program och har olika publik på sina plattformar, som i sociala medier.

Man kommer nu göra en utredning och gå igenom riktlinjerna, så att de blir tydligare och enklare att följa. Speciellt för frilansare som inte sysslar med vanliga nyheter.

Lineker själv är mer fåordig i sin kommentar och säger att han är glad att man hittat en väg framåt, gemensamt. Han get sitt stöd till utredningen och ser fram emot att dyka upp i tv-rutan igen.

I ett inlägg på Twitter säger han att det kan fått hantera senaste tiden ändå inte går att jämföra med vad flyktingar måste utstå.

Gary Lineker föddes 1960 i Leicester i England. Hans karrär som fotbollsspelare började i hemstadens lag Leicester City 1978. 1985 lämnade han för Everton i Liverpool och året efter för spanska storklubben FC Barcelona. Efter en vänta i Tottenham avslutade han karriären i japanska Nagoya Grampus.

Han hann även med 80 landskamper och 48 mål. Hans främsta meriter är vinst i Cupvinnarcupen med Barcelona 1989 och i FA Cupen med Tottenham 1991. Med England kom han fyra i VM 1990. Han har arbetat inom media i princip sedan han avslutade sin professionella karriär för över 30 år sedan.

Engelsk fotboll har under de senaste åren präglats av ställningtagande för Black Lives Matter, efter George Floyds död i USA sommaren 2020. Fortfarande så knäböjer många lag strax innan domaren blåser igång matcherna i Premier League.

Brittisk fotboll är också en av Europas mest kommersialiserade och de flesta klubbarna ägs av utländska ägare från USA och Asien.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.