Minst sju personer har dött och dussintals är skadade efter att en beväpnad man öppnat eld mot en kyrka i Hamburg. Kyrkan tillhör Jehovas Vittnen och ligger i stadsdelen Gross Borstel. Exakt antal skadade och döda är okänt men uppgifter till Daily Mail gör gällande att minst åtta är allvarligt skadade och 24 har lättare skador. Gärningsmannen själv sägs vara bland de döda.

Uppdatering: mannen identifieras som Phillippe F. och var tidigare medlem i församlingen. Han ska ha tagit sitt liv efter ha utfört dådet.

Man har hittills inte fått fram mer information om gärningsmannen eller eventuellt motiv. Polisen har gått ut och bett allmänheten om att inte spekulera.

De första nödsamtalen kom runt kvart över åtta på kvällen efter att skottlossning brutit ut i byggnaden. Polisen kom fort till platsen, och hörde skottlossning på övervåningen. Där fann man en person som kan ha varit gärningsmannen. Polisen behövde själva inte använda sina vapen.

Mannen är i 30-40 år gammal och tidigare okänd för polisen.

Polisen hade heller ingen förhandsinformation om att något var på gång. Bakgrunden till dådet är fortfarande oklar. Församlingen hade samlats klockan 19 för bibelstudier, vilket man anordnar varje vecka.

Både förbundskansler Olaf Scholz och Hamburgs borgmästare Peter Tschentscher har uttryckt sin bestörtning över dådet. Scholz har själv en lång politisk karriär i staden.

Jehovas Vittnen-Bibelsällskapet Vakttornet

Jehovas Vittnen är en millenaristisk sekt som skiljer sig distinkt från andra kristna läror. Man tror till exempel inte på treenigheten. Man har runt 8,7 miljoner medlemmar världen över och har sitt huvudsäte i Warwick i delstaten New York, USA.

Man har en egen översättning av bibeln, Nya världens översättning av Bibeln, och tror att Armageddon, världens undergång, är nära. Den enda lösningen på mänsklighetens problem är att etablera Guds rike på jorden. De tror inte på själens odödlighet eller helvetet, vilket de anser inte överensstämmer med Bibeln.

Ett antal gånger har man varnat för att Armageddon nu kommer, bland annat 1914, 1938, 1941 och 1942.

De är vapenvägrare och tar inte emot blodtransfusioner. De är också kända för att knacka dörr och dela ut sin tidskrift Vakttornet och Vakna!. I västerländsk media har det kommit flera granskningar av deras sätt att internt hantera fall av sexualbrott mot barn.

Jehovas Vittnen är förbjudna i ett antal länder, bland andra Ryssland, Kina, Iran och Saudiarabien. I Tyskland finns 83 237 medlemmar i 2 020 församlingar. I Sverige finns det 22 418 medlemmar i 309 församlingar.

Man är berättigade till stöd från Myndigheten för stöd till trossamfund, under förutsättningen att man låter samhället ingripa till stöd för barn i vissa situationer, och att man passivt accepterar att sjukvården griper in i livshotande situationer.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.