Det skedde ett stort bråk vid Tegnérskolan i Säffle vid 13:30-tiden under tisdagseftermiddagen. Enligt polisens presstalesperson Mats Öhman var det väldigt hetsigt på platsen och även vuxna var inblandade i bråket. Först lugnades situationen ned, men bråket tog fart på nytt. Skolbråk är dock ingen ny företeelse och nyheter om att utomstående tagit sig in och begått våldsbrott kommer med jämna mellanrum.

Ett 30-tal elever ska ha varit inblandade till en början, sedan kom också flera vuxna dit. Ett par personer skadades i samband med bråket. Fem polispatruller och utredare kom dit, då var ett 20-tal personer kvar på platsen, skriver SVT.

En elev fick uppsöka sjukhus. Orsaken till bråket var enligt rektor Gustav Hagerskog en konflikt som var kvar från ett slagsmål i Säffle under helgen, skriver NWT. Polisen vill inte gå in på om föräldrar varit med och slagits, men bekräftar att det var folk utifrån och inga lärare.

Enligt Vi Lärare skedde slagsmålet under helgen vid en fotbollsmatch.

Skolan låste ytterdörrarna när bråket brutit ut, då det kommit in både elever och vuxna som inte hör hemma på skolan. Övriga elever på skolan låste in sig i sina klassrum med klassföreståndarna.

Orsaken till bråket ska vara en dispyt mellan två grupperingar. Elever från Tegnérskolan var inblandade i bråket i helgen. Skolan håller stängt under onsdagen och eleverna får distansundervisning. Man kommer tillsammans med polis och socialtjänst planera för ytterligare åtgärder.

Inget nytt fenomen

Stora bråk i svenska skolor är något som blivit allt vanligare.

I januari 2016 blev det bråk vid biljardborden på en grundskola i Grums. Sju personer slogs med biljardköer och biljardbollar, flera hot utdelades också under bråket. Två personer fick blodiga föras till sjukhus för vård.

NWT hade då pratat med föräldrar om den senaste tidens bråk och problem på skolan.

Jag har försökt prata med rektorn flera gånger om hur situationen ser ut på skolan, men rektorn snäser av mig, säger en förälder.

Det här är inte acceptabelt, säger en annan.

2016 bröt även ett stort bråk ut även på en gymnasieskola i Vänersborg. Upp till 15 personer var inblandade, enligt polisen. Både stenkastning och större slagsmål uppstod, men polisen hade inga uppgifter om vad som utlöst situationen. Tre personer fick föras till sjukhus.

Det var två grupperingar som gått i klinch med varandra, skriver TTELA. De hade bråkat även några dagar innan. Vid bråket användes tillhyggen som järnrör och batonger.

2017 utbröt ett stort bråk utanför Akademi Båstads gymnasium i Båstad. Två pojkar fick föras till sjukhus med allvarliga skador. Tre män greps misstänkta för grov misshandel. En av de skadade pojkarna var elev på skolan, vilken föranledde att skolan dagen efter fick sätta in väktarbevakning på området.

2018 tog sig flera ungdomar in på Gluntens Montessoriskola i Uppsala och startade bråk med elever. Uppskattningsvis 20 personer deltog i bråket och en flicka blev misshandlad. På skolan har man tidigare haft problem då en 13-årig flicka blev svårt misshandlad av andra elever på skolan, hon fick vårdas på intensiven på Akademiska sjukhuset.

2021 utbröt ett bråk på Pettersbergsskolan i Västerås. Två grupperingar bland eleverna kom i bråk med varandra och polisen anlände för att få kontroll på situationen. Det utbröt även bråk på skolan i februari 2022, då elever jagade varandra med knivliknande föremål.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.