Jokkmokks mest kände, och möjligen ende, rappare åtalas nu för misshandel av en kvinna.

Den som åtalas är Magnus Ekelund, mest känd under artistnamnet Kitok – som lördagen 25 februari ska ha angripit en kvinna i en lägenhet på Lundagatan i Stockholm.

Kvinna säger sig ha blivit fasthållen och slagen två gånger i ansiktet.

Ekelund själv nekar, och säger att det enda som hände var att kvinnan var arg, och skrek – för att därefter lämna lägenheten.

Enligt kvinnan höll han fast henne och försökte slå henne i ansiktet, och träffade med två av slagen.

28 februari häktades Kitok och i gärningsbeskrivningen sägs att den misshandlade kvinnan fått ett blåmärke under ena ögat, en bula i pannan och ett sår på läppen.

Det hela har en märklig förhistoria – 2019 framträdde Kitok i TV4 i Malou efter tio och berättade om sitt tvångssyndrom – som bland annat tog sig uttryck i att han hade tvångstankar om att fysiskt skada sin dåvarande flickvän – det är oklart om Kitoks försvarare kommer att åberopa Kitoks diagnos vid rättegången – och vilken betydelse det då kan få.

Kitok är inte bara musiker – i mars förra året medverkade han i en utställning som skulle skildra den rasism samer utsätts för. Kitok själv verkade dock lite oklar var han själv står i frågan när han intervjuades av Expo:

– Jag skulle vilja kunna skita i samernas nationaldag på samma sätt som jag skiter i Sveriges. Får man sitt erkännande och får bli synliggjord så är det inte så viktigt att hävda vem man är hela tiden. Det är mer klädsamt. Men är man ständigt ifrågasatt så lär man sig att svara så gott man kan på sitt sätt.

– Jag är ingen historiker, jag känner bara till att jag har släktingar som har varit del i det där och det är tungt men det är inget jag går runt och tänker på. Jag är ju svensk, 100 procent svensk och 100 procent same. Vissa kanske skulle beskriva det som mellanförskap. Uppvuxen i samisk kultur och svensk tradition.

Kanske uttrycker Kitoks bidrag till utställningen hans förvirring – det består av ett pappersark fullklottrat med hans tankar och låttexter.

MÄSTERVERKET. Klotter på lapp, Magnus Ekelund 2022

Kitoks musikaliska karriär började 2011 med indierockbandet Magnus Ekelund och Stålet, sedan satsade han på hiphop och tog sitt samiska släktnamn Kitok som artistnamn.

Förra året startade han cyberpunkbandet Ghost Boys tillsammans med Ali Boulala och Linus Nordström.

Och så producerade Kitok för två år sedan Jakob Hellmans album Äntligen borta.

Hellman sägs vara mäkta förbannad på Kitok efter den händelse som nu lett till åtal.