Turkiets oppositionsledare har nu enats om en gemensam kandidat i presidentvalet 14 maj. Det blir Kemal Kilicdaroglu som ställs mot president Recep Tayyip Erdogan. Men det tog månader av infekterade debatt för att komma fram till beslutet. Ett av partierna, nationalistiska Iyi, hoppade av förhandlingarna. Vilket öppnade för att man nu kan förhandla med kurdiska HDP.

Huvudpersonen själv säger att ”vi skulle blivit krossade om vi splittrats”.

I presidentvalet står mycket på spel, och vissa menar att Erdogans politiska liv står på spel. Den 68-årige presidenten har fått handskas med den enorma jordbävningskatastrofen som drabbade östra delarna av landet för en månad sedan. Opinionsmätningarna säger ännu inte hur utfallet av valet blir.

Kritik mot Kilicdaroglu kommer från en av oppositionsledarna som hoppade av i fredags. Meral Aksener menar att Kilicdaroglu saknar rätt personlighet för att nå ut till folket. Hon uppmanade borgmästarna från Ankara och Istanbul att kandidera i stället. Men borgmästarna menar å sin sida att Aksener och hennes Iyi-parti bör ändra sig.

“Vår nation tål inte en splittring”, sade Ankaras borgmästare Mansur Yavas till AFP. Sist oppositionen gick samman mot Erdogan var i lokalvalen 2019. Nu tillhör landets två största städer oppositionen, något som svärtat ned Erdogans vision om Turkiet.

Kilicdaroglu vill också att borgmästarna sitter kvar, för att inte riskera att AK-partiet tar över där. Han har också förbundit sig till de kvarvarande fem oppositionspartierna att dela ut vice-presidentposter till deras partiledare.

Kontroversen kring Iyi-partiets avhopp är något som talar för Erdogan. Att inte uppvisa enighet med bara två månader kvar till valet är negativt. Till Erdogans nackdel är den ekonomiska krisen som plågat landet sedan 2021.

Inflationen ligger på 85 procent på årsbasis och vissa skyller delar av problemen på att han själv på politisk väg sänkte styrräntorna.

Till hans fördel är hanteringen av kriget i Ukraina, något som hjälpte till att lyfta hans opinionssiffror något, innan jordbävningen kom. Erdogan väntas påbörja sin återvalskampanj på fredag.

INGEN NYKOMLING. I över ett årtionde har Kilicdaroglu varit en skarp kritiker till Erdogan

För Kilicdaroglu väntar nu samtal med det kurdiska partiet HDP, med förhoppningar om att kunna bredda sin allians ytterligare. HDP är landets tredje största parti, men var tidigare uteslutna ur förhandlingarna på grund av Aksener och Iyi-partiets hårdnackade motstånd.

HDP:s partiledare Mthat Sancar säger att man ”kommer göra sin del” och att man ”omfamnar folkets vilja till förändring”.

Bakgrund

Kemal Kilicdaroglu föddes 1948 i Nazimiye i provinsen Tunceli i östra Turkiet. Familjen följer den religiösa läran alevism, en yazdanistisk inriktning starkt influerad av islam. Själv vill han inte prata om sin etno-religiösa bakgrund offentligt.

Han tog examen i ekonomi från Gazi-universitetet i Ankara 1971. Han har arbetat som chef på socialförsäkringsmyndigheten under större delen av 1990-talet.

2002 valdes han in parlamentet för Republikanska folkpartiet, CHP, det sekulära och senare socialdemokratiska parti Ataturk grundade 1923.

Han gjorde sig tidigt känd som en kritiker av politiker från det styrande islamiska AK-partiet. Sedan 2010 är han ledare för CHP, det främsta oppositionspartiet mot AK-partiet, som är Erdogans parti.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.