Den senaste veckans nyheter har bestått grova våldsbrott, mord, mordbränder och mordförsök på barn. En ny trend kan skönjas i gängkriget: mord släktingar och andra anhöriga. Dessutom öppnade en okänd person upp eld och skadade fyra personer i Oxie. Motivet är ännu okänt.

Mordet i Tullinge

Under natten till fredagen sköts en 50-årig man ihjäl i Tullinge. Han hittades död innanför ytterdörren, troligen ringde mördaren på innan han utförde dådet. Den 50-åriga mannens död kopplas enligt källor till Expressen till en skjutning i Storvreta i Uppsala 19 januari. Där ska anhöriga till gängledaren Rawa Majid varit måltavla.

Majid kallas allmänt för ”Kurdiska räven” och befinner sig på flykt från det svenska rättsväsendet, i Turkiet.

Skjutningen i Tullinge kom bara timmar efter att Efterlyst på TV3 gått ut med namn och bild på Adem Sarihan, en person kopplad till Vårbynätverket. Den 50-åriga mannen var anhörig till Sarihan. En 19-årig man och en 17-årig pojke har gripits misstänkta för mordet.

Mordbranden i Alby

I en brand i Alby i södra Stockholm avled en kvinna i 50-årsåldern och en flicka i tonåren. Branden misstänks vara anlagd, tror polisen. Man tror inte heller att något av dödsoffren var måltavla för branden.

Branden bröt ut i lägenheten, som ligger på femte våningen. Det var vid tretiden på natten, och tonårsflickan tvingades hoppa från balkongen. Hennes liv gick inte att rädda. Polisen tror att någon hällt in brandfarlig vätska genom brevinkastet.

Måltavlan är troligen en man i 20-årsåldern, som bor på adressen. Det var hans mamma och flickvän som dog. Det finns också en annan man, knuten till lägenheten, som befinner sig utomlands. Polisen tror att branden även är ett försök att locka hem honom till Sverige.

Även tre ytterligare personer befann sig i lägenheten och fördes till sjukhus.

Åklagaren Lise Tamm vill nu att polisen får större befogenheter att kunna kartlägga de kriminellas släkter. ”Man måste veta vem som hänger ihop med vem. Det är en stor utmaning,” säger hon till Expressen.

Hämnades kidnappning

En man i 20-årsåldern hittades skadad i trapphuset utanför tvättstugan, i en fastighet i Bagarmossen. Han hade fått huggskador, och avled senare.

Nu är en man i 20-årsåldern häktad, misstänkt för mord. Mordet är inte kopplat till det pågående gängkriget, utan kan ha en annan förklaring. Den häktade 20-åringen blev för några år sedan kidnappad av mannen han nu misstänks ha mördat. Mannen dömdes 2019 för människorov.

Nioårig flicka knivskuren i Göteborg

En flicka blev knivskuren i Brunnsparken i Göteborg. Hon är medborgare i Nederländerna, men var i staden på besök. Med i parken fanns hennes farmor, som fick skärsår på händerna.

Gärningsmannen är 36-åriga iraniern Milad Salari. Han är tidigare dömd för brott som rån och misshandel. I november i fjol dömdes han för att ha stulit en dator och tangentbord från en butik i närheten av där han knivskar den nioåriga flickan. Enligt uppgifter till journalisten Joakim Lamotte skrek han ”allahu akbar” innan han begick dådet.

Fyra skadade i skottlossning i Oxie

Under fredagen sköt en person mot en klunga med ungdomar i Malmöstadsdelen Oxie. Fyra ungdomar blev träffade och fick föras till sjukhus. Tre av dem kunde lämna sjukhuset under lördagen.

Motivet bakom dådet är ännu inte klarlagt av polisen. Flera av offren är kända av polisen sedan tidigare men inte för någon grövre brottslighet.

Palestinier knivhögg två poliser i Norrköping

En 56-årig palestinier med kniv attackerade två civilklädda poliser utanför polishuset i Norrköping. Mannen blev sedan skjuten och fördes till sjukhus.

Enligt chefsåklagare Torsten Angervåg var den en enskild isolerad händelse. Det finns ingen koppling mellan mannen och de två skadade poliserna. Det finns heller inget klarlagt motiv, eller koppling till terrorism. Den ena polisen skadades allvarligt och har opererats.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.