Det pågår ett kulturkrig i Sverige – på många fronter. Tidigare har skattefinansierade Svt och SR stått enade i striderna. Men nu har några av de två skattefinansierade mediakolossernas musik- och kulturjournalister börjat bekämpa varandra – och de gör det på det sätt som är vanligt i journalist- och kulturkretsar. Man säger att motståndaren tycker som han tycker därför att han är köpt på något sätt – eller har ett förhållande med den hon eller han höjer till skyarna.

Så nu går ryktena om vilka kvinnlig muskkritiker som ligger med vilka gangsterrappare. Rykten av det slaget har yrt runt länge. Men det som har varit meriterande förut, kan nu bli ett problem – eftersom man inte kan ligga runt hur som helst med gangsterrappare eftersom de tenderar att mörda varandra då och då. Och vem ska man då som musikjournalist ta ställning för?

De senaste dagarna har sprickorna blivit tydligare – backar man gängen från Norr- och Västerort eller är man för gängen från Söderort? Gamla vänskapsband bland musikjournalister har spruckit, och ett och annat förhållande.

Det hela började i förra veckan när rapparen Yasin släppte sin nya skiva ”Pistoler, poesi och sex”.

2021 verkade Yasin stå på topp. Han fick pris som ”årets artist” och ”årets hiphop/R’n’B” under galan P3 Guld. På Grammisgalan vann han dessutom klassen ”årets hiphop”.

Att Yasin 2018 dömdes till två och tre månaders fängelse utgjorde inget problem, det sågs snarast som en merit av dem som var verksamma på kultur- och musikredaktioner på Svt och P3. 2021 kunde Yasin inte kliva fram och hämta sin priser eftersom han satt häktad som misstänkt för människorov. Yasin tillhörde den inre kärnan i det mordiska Shottaz-gänget i Rinkeby – som befann sig krig med gänget Dödspatrullen.

Att Yasin sedan dömdes till tio månaders fängelse för att ha planerat att kidnappa Einár minskade inte hans uppburna ställning hos en del musikkritiker.

För Da Silva är Yasin guld

En som alltid stått bakom Yasin, och enligt vad som sägs, också varit beredd att inta andra positioner i hans närhet, är Tali Da Silva som fredagen 3 mars recenserade Yasins nya skiva Pistoler, poesi och sex” i Svt:s Kulturnyheterna. Vi fick veta att Yasin förändrats. Tali förklarar att:

”Han kommer ut lite som en pappafeminist, han fick ju en dotter för inte så länge sedan.”, Vi får också veta att Yasin:
”… vill göra sig till en megafon för samhällets svaga.”

Tali målar upp bilden av en mjuk kille som numera bara tänker på sin familj och släkt.

Men så är det då det här med texterna på den nya skivan.

Jag har också lyssnat, på rader som till exempel:

”Pussy boy, jag ser i dina ögon att du är skraj”.

Eller:

”Om vi kommer då, vi kommer

för att skada han till livet”

Samma gamla grötrimmade blodtörst, det är typ Hannibal Lecter som språksvag fyraåring som försöker skriva poesi.

Intressant om man ska doktorera på personlighetsstörningar – och förstås bra musik om man är kulturjournalist på Svt.

Tali får jobba hårt för att få ihop texterna med den bild hon vill skapa av en velourpojke. Hon hävdar att Yasin numera rappar ”om” en person som är ”gängkriminell”, inte längre ”som” om han själv var den gängkriminelle – han ska alltså ha ”skiftat perspektiv”.

Hon lyckas inte särskilt bra – för det hon säger har i ett årtionde varit gangsterrappares ursäkt, typ: ”Men mannen, jag beskriver bara hur det är i orten. Jag håller inte på med sådant själv.”

Men samtidigt har de som sagt så i efterhand kommit att dömas för sådant som rån, förnedringsrån, kidnappning, vapenbrott och mord.

Varför ska vi tro på Yasin i dag?

För att Tali gör det? Tali tror alltid på Yasin och har varit en av dem som hårdast i åratal lanserat honom i media som sanningssägare om hur det ser ut i Sverige.

De förlåter inte Yasin

Om Svt fortfarande älskar Yasin, har dock känslorna svalnat på SR.

Där är man Team Einár – och har inte förlåtit Yasin att han deltog i planerandet av en kidnappning av Einár. Den genomfördes inte – men Einar blev ändå kidnappad och förnedrad – och senare mördad. Yasin har också varit misstänkt för mord i andra sammanhang – vilket är fullt naturligt om man tillhör Shottaz inre kärna. På SR och P3 finns det många som menar att Yasin inte var oskyldig till det som hände Einár efter det att Yasin – enligt vad han själv påstår – drog sig ur planerna på att kidnappa Einár.

I P3 har man i princip sedan två år slutat spela Yasins skivor.

Tali Da Silva och gruppen kring henne förklarar för den som vill höra att det beror på påtryckningar från kvinnliga musikkritiker som inte fått ligga med Yasin. Hur de på P3 förklarar Talis hyllningar till Yasin kan ni förstås själva räkna ut.

Yasin är därför sur på P3, lika sur är han på polisen som han nyligen påstod påverkat arrangörer att ställa in konserter med honom. Polisen gick i dagarna ut och förnekade att de skulle ha ägnat sig åt något sådant.

Alltså: Kulturredaktionen på Svt är Team Yasin, musikredaktionerna på SR är Team Einár.

Frågan är: Var finns de kulturjournalister som är ”Team Brottsoffer”?

Fast det är klart, de offren kan vara svåra att upptäcka för sådana som Tali, Hon bor själv på Södermalm.