Det senaste från Ukrainakriget rör en misstänkt attack på rysk mark, president Zelenskiys gästspel i countrymusik, Magdalena Anderssons tal – och den kritiske finländske officeraren.

Bakhmut på fallrepet

Striderna i Bakhmut i Donetsk Oblast går kanske mot ett slut. Enligt Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozhin finns det nu bara en väg kvar ut ur staden. De ukrainska styrkorna är med andra ord nästan helt inringade av ryska trupper och allierade miliser.

Foton på en förstörd järnvägsbro har cirkulerat i sociala medier. Vissa menar att det var ukrainarna som sprängde den, för att säkra sin reträttväg. Andra påstår att Ryssland sprängde bron.

Från officiellt ukrainskt håll kallar man Bakhmut ett ”fort” man ska hålla så länge det går. Men man säger nu också att situationen nu ser allt värre ut.

En färsk video cirkulerar också, där Prigozhin pratar om läget i Bakhmut. I slutet visas tre krigsfångar upp, två ser ut att vara i 18-årsåldern och en är en gubbe. Signalen man vill skicka är att Ukraina nu rekryterar äldre män och pojkar för att fylla ut leden.

Rysslands strategi att ockupera hela Donbass, därför är striden om Bakhmut viktig. Just nu beräknas 4 500 civila befinna sig i staden, jämfört med 70 000 innan kriget bröt ut.

Magdalena Andersson höll tal

Sveriges förre statsminister Magdalena Andersson höll tal på Sergels torg i Stockholm på årsdagen. Hon var själv statsminister vid tidpunkten för krigsutbrottet, men förlorade sedan riksdagsvalet i september i fjol.

”Ett år sen Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina. Ett år av helvete för det ukrainska folket.” Så inledde partiordförande Magdalena Andersson sitt tal på Sergels torg i Stockholm, ett år efter Rysslands invasion av Ukraina. Budskapet var tydligt – förövarna ska ställas till svars för sina krigsbrott och Vladimir Putin får inte vinna det här kriget” skriver Socialdemokraterna på sin hemsida.

Finländsk officer kritiserar Ukrainas armé

I YLE kan man läsa att en finländsk officer som tränar soldater i Ukraina anser att deras armé behöver utbildning. Och är i desperat behov av det. Han menar också att det är önsketänkande av väst att man kommer vinna kriget.

Ukrainarna tror att de är skickliga soldater, säger han. Men du blir inte en bra soldat genom att ligga rädd i en skyttegrav i åtta månader. Det som krävs är utbildning, säger han till YLE.

Officeraren vill vara anonym eftersom han har en hög militär grad i Finland. Han säger också att de ryska styrkorna lär sig av sina misstag, men inte ukrainarna.

Ledarskapet är mycket dåligt, taktiken och stridstekniken likaså, hävdar han. De har tagit sina mallar främst från videospel.

En ukrainsk offensiv är alltid en rörelse på bred front, säger officeren. De klarar inte av att snabbt öppna en bräsch i fronten.

Troligtvis får inte Ukraina tillbaka ens Donbass, menar officeren. Ifall Kiev lyckas komma fram till den frontlinje som fanns när kriget började vore det en avvärjningsseger.

Ukrainarna har en stark strids- och segervilja, men med den här taktiken lyckas det inte, säger han.

Sabotage på rysk mark?

Enligt underrättelsetjänsten FSB har ukrainska sabotörer tagit sig över gränsen in på ryskt territorium. Där har man utfört sabotage mot två byar i Bryanskregionen. Två personer ska ha dött och en tioårig pojke skadats.

President Putin beskrev händelsen som en terroristattack och sabotörerna som nynazister, enligt RT. Han sa också att sabotörerna öppnade eld mot personer som de såg var civila.

Från Kiev menar man att det var ryssarna själva som iscensatt händelsen. Man anser också att det är en direkt provokation att påstå att de skulle röra sig om ukrainska sabotörer. Syftet ska ha varit att skrämma upp sitt eget folk och rättfärdiga kriget och effekterna av det, som fattigdom.

Ukraina och Nato

Kommer Ukraina bli en medlem i Nato? Det är något som det här och nu naturligtvis är omöjligt att svara på. Men från Nato är man övertygade om att Ukraina ansluts ”i det långa loppet”. Det säger generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos allierade har kommit överens om att Ukraina kommer bli en medlem i vår allians, men att det samtidigt är i ett längre perspektiv, sade Stoltenberg under ett besök i Helsingfors.

Huvudfokuset är nu att Ukraina kvarstår som en suverän nation och därför behöver de stöd.

Vapen till Ukraina hamnar i fel händer

Enligt ett reportage i P1 Dokumentär erbjuds kriminella i Sverige att köpa vapen från kriget i Ukraina. Tullverket ska ha haft detta på känns sedan innan. Snarare har man väntat på att se en strid ström av illegala vapen föras in i landet.

Självklart kommer en del av vapnen som nu går dit, eller som redan finns där som de hade innan, att hamna i fel händer. Och självklart kommer det ske smuggling, säger Jesper Liedholm vid Tullverket till P1.

Enligt Nils Duquet som är internationell vapensmugglingsexpert måste länder i väst vara beredda att se vapen från konflikten komma in i sina länder. Samtidigt som han förstår varför man skickat vapen dit från första början, som hjälp till armén.

Enligt Jesper Liedholm kan det nu komma in kraftigare vapen än vad kriminella i Sverige vanligtvis använder. Som granatgevär eller liknande.

Presidenten och Brad Paisley

Brad Paisley är en välkänd amerikansk country-musiker med 35 singlar på Billboards topp tio-lista genom åren. Han har sålt över elva miljoner album och bland annat skrivit musik till Disneys animerade Cars-filmer.

Nu har han spelat in en ny singel med ingen mindre än Volodomyr Zelinskiy som gäst. Zelinskiy är en rutinerad komiker och sångare, men här pratar han bara (på engelska).

Singeln släpptes på årsdagen av invasionen, 24 februari. Här är presidentens repliker:

Z: Hi, Brad

P: Hello, Mr. President

Z: Happy to see you

P: What’s “Same here” in Ukrainian?

Z: Так само. We speak different languages in our life. Yes, but I think we appreciate the same things – children, freedom, our flag, our soldiers, our people. The biggest treasure we have. And friends. And we’re proud of our army who defends our freedom and will defend our lives.

Так само. There is no distance between our countries in such values. That is very important to see that they are, ah, really in many, in many things really the same.