Är mannen som en gång var regeringens favorit bland utredare en svindlare när han gör affärer? Ljög Anders Milton om situationen i ett företag för att lura investerare att skjuta till mer pengar?

Vi nystar upp Anders Miltons trassliga karriär – från den senaste stämningen till de första kliven in i de mäktigas nätverk.

För ett år sedan började ett ägarbråk skaka medcinteknikförtetaget Vironova. Storägarna i företaget ville att styrelsen skulle bytas ut och att vd:n skulle öppna räkenskaperna för att möjliggöra en genomgång av företagets ställning – dessutom skulle vd:s befogenheter och makt inskränkas.

Nu ser konflikten ut att sluta i domstol.

En av storägarna – fastighetsmiljardären Per Arwidsson stämmer Vironovas två nyckelpersoner – Mohammed Homman och Anders Milton. Bakgrunden är att Arwidsson lade in 26 miljoner kronor i Vironova under förutsättning att det förlusttyngda företaget var garanterade att få in 500 miljoner kronor genom tillskott från aktieägarna. Att så var fallet hade Homman och Milton försäkrat för Arwidsson, som vid möten och genom e-post försäkrat att de 500 miljonerna var säkrade.

Det visade sig att det Homman och Milton inte höll sig till sanningen, enligt stämningen. Det visade sig att bara 104 miljoner kommit in, medräknat Arwidssons 26 miljoner.

Vidare verkar de pengar som kommit in använts till att klara de löpande kostnaderna – inte som det var sagt till strategiska investeringar – om inte de löpande kostnaderna betalats med de medlen skulle företaget varit konkursfärdigt redan 2020.

Homman och Milton har – om Arwidsson har rätt – fört aktieägarna helt bakom ljuset – och nu vill Arwidsson ha tillbaka sina 26 miljoner.

Det är lätt att föreställa sig att det är en psykisk påfrestning att bli anklagad för att ha ljugit om hundratals miljoner kronor.

Men Anders Milton borde vara expert på att hantera sådana påfrestningar.

Statens psykiatrigeneral

2003 blir Milton uppringd av den socialdemokratiske socialministern Lars Engqvist. Denne frågar. enligt vad Milton berättat:

Anders, vill du bli hela nationens hjälte?

Det är klart att Anders vill bli det, och han utnämns till regeringens psykiatrisamordnare med uppdrag att förbättra och utveckla psykvården i hela landet.

Milton är vid den tiden ordförande i Röda Korset. Han tackar ja, till att bli psykiatrisamordnare, men behåller ordförandeskapet i Röda Korset.

Många medlemmar blir upprörda i hjälporganisationen. Det har de varit tidigare också när det gäller Milton eftersom det finns en upprördhet över att han får 50 000 kronor i månaden i arvode. Nu ökar ilskan eftersom han också ska ta in 85 000 kronor i månaden från staten i ersättning för sitt utredaruppdrag.

Dessutom undrar många hur han ska hinna med båda uppdragen.

”Inga problem”, svarar Milton som säger att han kommer att arbeta 40 timmar i veckan som Röda Kors-ordförande och 40 timmar i veckan som psykiatrisamordnare. Han menar sig vara van vid långa arbetsdagar. Kritiken mot Milton sammanfaller med medlemmars angrepp på hela Röda Kors-ledningens löner. 2002 kostade löner och arvoden för styrelse och ledning 15 miljoner kronor, mer än till exempel vad Röda Korset det året fick in i sin julinsamling – 14,8 miljoner kronor.

När Milton kliver in i sina två uppdrag har han i flera år rört sig i maktens korridorer som ledare för tunga organisationer. Han var Läkarförbundets vd 1991–2002 och Sacos ordförande 1993–2001. Dubbla krävande uppdrag redan tidigare alltså, men dessutom var han också 1995-2001 ordförande för World Medical Association som representerade tio miljoner läkare. Trippel i tunga poster.

Under sina vandringar i de där korridorerna vinner Milton politikers förtroende, mest genom att göra som politikerna vill, menade kritikerna. Milton bir Göran Perssons favorit, och blir också personlig vän med utrikesminister Anna Lindh, liksom med näringsministern Björn Rosengren med vilken han delar en lägenhet på Mallorca tillsammans med Peppe Engberg, tidigare ledare för det maoistiska SKP, men som vid tiden för balkongmyset i Palma med Björn och Anders gått vidare och blivit ett stort namn i reklam- och mediabranschen.

Gillar inte hårt arbete?

Om det är uppenbart att Milton har makthavarnas förtroende och vänskap kan detsamma inte sägas om hans underställda och medarbetare.

Han är inte en person som är beredd att göra ett hårt, tufft och slitigt arbete. Däremot har han drömmar och visioner och vill gärna vara med och starta saker – och sedan ta åt sig äran av andras arbete, menade en tidigare kollega.
En medarbetare i Läkarförbundet ansåg att:

Hur förbannad man än är på honom vill man inte ha honom som ovän.
Att Milton blev psykiatrisamordnare kan tyckas underligt eftersom han yrkesmässigt var specialiserad inom njurmedicinen – men om man betänker att hans verkliga specialiteter är att bygga nätverk förstår man det bättre.

Vad blev det då av psykiatriutredningen? Det blev de gamla vanliga förslagen, som dyker upp nästan oavsett vilken fråga det gäller; mer pengar till arbetsgivare så de anställer folk med problem samt mer pengar och större ”samordning” mellan kommuner och landsting.

Efter det att en borgerlig regering tillträtt började Milton ofta lufta kritik mot att man inte genomförde förslagen i hans utredning – vilket gjorde honom än mer populär bland hans socialdemokratiska vänner. Men samtidigt skaffade han sig genom utredningen vänner inom borgerligheten eftersom han drivit idéen att man skulle skyffla bidrag till arbetsgivare, och varför inte också privata vårdnadshavare. De kommande åren skulle visa att Milton fått smak för den privata sektorn och för affärer. Han hade redan under sin tid som vd för Läkarförbundet förordat att offentligt anställda läkare helt fritt skulle få arbeta som läkare åt andra landsting eller privat på sin lediga tid, och lade på så sätt grunden till det vi ser i dag med kringresande inhyrda läkare i den offentliga vården.

Den tilltagande lusten att själv börja verka i affärslivet tog sig uttryck i att Milton i slutet av sin tid som psykiatrisamordnare också var verksam i 14 bolags styrelser. Han var ett eftertraktat namn – med Milton i styrelsen var det lättare för grundare och ägare att dra till sig kapital och investerare.

Men det skulle visa sig att han som hade lätt att både vinna och behålla politikers förtroende skulle få det betydligt svårare att gör detsamma när det kom att gälla investerare – eller för den delen konkursförvaltare.

Anders Milton in i samma bransch som Berth Milton

2010 stämmer företaget Europeinvestments konkursförvaltare styrelsen i Tritel Medias styrelse på 212 miljoner kronor, det rör sig om ett skadeståndskrav.

I Tritel Medias styrelse ingår Anders Milton.

När affären rullas upp visar det sig att huvudägaren Castro Khatib har en rad konkurser bakom sig i andra länder, vilket gör att börsnoteringen av Tritel Media av många mötts med misstänksamhet – just därför bör Anders Milton – Göran Perssons favorit – ha varit en tillgång.

Företaget säger sig ha som mål att snabbt köpa upp ett antal bolag inom den nordiska mediesektorn, och nästan omgående nå en omsättning på två miljarder kronor i omsättning.

Live Networks Holding, noterat på Köpenhamnsbörsen, och värdet till 315 miljoner kronor blir det första som köps upp.

Det visar sig att företagets enda tillgång egentligen är rättigheterna till 25 000 porrfilmer. Rättigheterna uppskattas vara värda 120 miljoner kronor.

Ganska snabbt efter att det uppdagats lämnar Milton styrelsen.

Ställd inför att vara en av dem som är stämd på 212 miljoner kronor förklarar Milton dels att han inte haft en aning om Khatibs bakgrund, dels att han inte haft någon annan kontakt med Khatib än styrelseuppdraget.

Det kan tyckas märkligt att en person som anses vara regeringens och statens super-utredare sätter sig i en bolagsstyrelse utan att veta något om huvudägaren. Vid den tiden har Khatib mer än 20 rättsprocesser bakom sig och ett antal konkurser (fallen har blivit fler sedan dess – 2015 begär Tyskland honom utlämnad från Sverige för marknadsmanipulation). Det är förvånande att en van utredare som Anders Milton inte reagerat för att den danska ekobrottsmyndigheten sedan 2006 utrett Khatibs agerande– bland annat i samband med Live Networks Holding.

Det kommer dessutom att visa sig att Milton suttit i ytterligare två av Khatibs styrelser. Så när det gäller sannfärdigheten i affärer fanns frågetecken redan då.

Möjligen är det intressanta i sammanhanget att Milton hänvisade till ”gemensamma vänner” som orsak till att han tog plats i Khatibs styrelser. Det tyder på att Milton har ett än mer förgrenat nätverk än man kan tro eftersom de är bekanta med en man som genom åren presenterar sig som bland annat ägare till en arabisk bank, filantrop, entreprenör i mediebranschen, regissör och producent. En mångsysslare, liksom Anders Milton.

Parallellt med sina övriga verksamheter hinner också Anders Milton vara ordförande i stiftelsen för friskolekoncernen Europaskolan. Givetvis håller sig Europaskolan med en värdegrund, där det förstås förklaras att ”Allas lika värde är vår gyllene regel”. I det omfattande dokumentet deklareras också: ”Öppenhet är ett sammanfattande begrepp för ärlighet, uppriktighet, förtroende och delaktighet som i sin tur skapar trygghet.” Givetvis har Milton läst sin skolas värdegrund, kanske till och med skrivit den. Men de som gör affärer med honom verkar inte anse att han står på sin egen värdegrund.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.