Enligt det amerikanska energidepartementet kom coronaviruset troligen från en läcka från ett laboratorium i Kina. Uppgifterna inom den amerikanska byråkratin är dock inte samstämmiga, Vita Huset refererar till underrättelseorganisationer som sinsemellan har olika uppfattningar. FBI tror på teorin om en labb-läcka, CIA är fortsatt avvaktande. Samtidigt skapar frågan om Kina andra splittringar politiskt i USA.

Enligt en hemlig rapport som WSJ kommit över från Avril Haines, minister för nationell säkerhet, har energidepartementet nu bytt fot. Tidigare har man sagt att man inte tagit ställning i hur viruset uppkom. I rapporten står det att man har kommit till sin nya slutsats med en lägre grad av säkerhet.

Slutsatsen är likväl betydande, eftersom departementet styr över ett nätverk av laboratorier i USA, inkluderande sådana som sysslar med avancerad biologisk forskning. Man står nu på samma sida som FBI i tron att pandemin var en konsekvens av ett misstag på ett kinesiskt laboratorium.

Fyra underrättelseorganisationer tror att coronaviruset uppstod av naturliga orsaker, två har ännu inte tagit ställning i frågan. En av dessa som inte tagit ställning är CIA.

Det råder blandade åsikter fortfarande, säger Jake Sullivan, säkerhetsrådgivare åt president Biden.

Just nu finns det inget definitivt svar som kommit ur underrättelsesfären i den här frågan, säger han enligt AFP.

Totalt finns det 18 underrättelseorganisationer inom den amerikanska staten, samtliga underställda Avril Hines.

Från Kina uppmanar man till att sluta hitta på saker som laboratorieläckor, och uppmanar till att sluta smutskasta landet. Man anser att frågan om virusets uppkomst är för politiserad.

Utrikesminister Mao Ning hänvisar till vad experter från Kina och WHO kommit fram till 2021. Vilket är att det inte förekom någon läcka från ett laboratorium. Men WHO har själva också svurit att hitta lösningen på frågan, som man fortfarande utreder.

Delade meningar

2021 hävdes sekretessen på en rapport som visade att fyra underrättelseorganisationer trodde att viruset kommit från djur och gått till människor, på naturlig väg. Även då var bevisläget dåligt, vilket innebär att under laget kan vara motsägelsefullt och ofullständigt.

En organisation trodde att pandemin förorsakats av en laboratorieläcka, och med relativt robust underlag. Övriga tre kunde inte samla sig kring den ena eller andra slutsatsen utan att skaffa sig mer information.

Redan i april 2020 började man undersöka teorin om en laboratorieläcka, men också sagt att Kina försvårat möjligheterna att gå till botten med frågan.

I maj 2020 släpptes en rapport från Lawrence Livermore nationella laboratorium där man ansåg det troligt att viruset sluppit lös från ett laboratorium i Wuhan. Just där och då ansågs den teorin tabu.  Initialt sade man från amerikanska politiker att det var rasism att beskylla Kina eller asiater generellt, för pandemin.

Donald Trump kallade viruset för ”China Virus”, Kinaviruset, vilket fick skarp kritik av asiatiska organisationer och demokratiska politiker i USA. Till exempel dåvarande senatorn, nuvarande vicepresidenten, Kamala Harris.

Detta har fortsatt, och demokrater varnar för att använda ett språkbruk som riskerar misstänkliggöra asien-amerikaner. Man gillar inte heller att Trump sagt “Kung Flu” om coronaviruset.

Om det kommer en samstämmig rapport från underrättelsetjänsterna återstår att se. Från Republikanerna vill man ha en fullständig och detaljerad redogörelse av energidepartementets rapport, från Vita Huset. Man vill också hålla utfrågningar med tjänstemän från departementet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.