Mats Löfvings död har fått många att ställa frågor kring bakgrunden till självmordet. Det tvingar därför dem som har drivit på processen de senaste månaderna att skydda sig själva med uttalanden om om hur sorgligt det hela är.

”Det är oerhört tragiskt”, säger Runar Viksten, vars utredning och uthängning säkerligen bidrog till att Mats Löfving tog sitt liv.

Viksten ville inte vara med i Aktuellt efter det att han fått beskedet om Löfvings död. Antagligen berodde det mest på att Viksten ansåg sitt uppdrag fullbordat, mer ord behövde inte spillas när syndabockens blod spillts.

Rikspolischefen Anders Thornberg säger i ett uttalande:

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt.

Om man följt turerna i denna affär blir man väl mest förundrad över att Thornberg medger kunskap om att något som gäller Löfving inträffat, annars har Thornberg alltid sagt sig vara ovetande om det mesta som gällde Löfving. Det kan väl spela roll att det i detta fall rör sig om ett dödsbud.

Sveriges tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) missar inte möjligheten att på twitter marknadsföra sig själv som en medkännande person:

”Jag kände Mats Löfving yrkesmässigt som en bra och kompetent person, med en oerhörd stolthet över att vara polis.

Man vill väl kanske inte att ens eftermäle ska vara ”bra” och ”kompetent” om de orden uttalas av Morgan Johansson, det tyder på att man varit raka motsatsen.

Men det intressanta här är att Morgan Johansson ett antal gånger under sin tid som justitieminister gick till angrep mot Mats Löfving. Det skedde senast i september 2021 då Morgan Johansson angrep Stockholmspolisen för att de ännu inte börjat använda ”Sluta skjut”-metoden från Malmö för att få slut på gängkrigen. Då talade Johansson om ”låsningarna” i Stockholmspolisen, och att det gått ”prestige” i frågan.

Morgan Johanssons parhäst i sociala media – Annika Strandhäll – nöjer sig inte med att förklara sin sorg, hon tar givetvis tillfället i akt att angripa den som vill uttrycka sin egen sorg, fast tydligen på fel sätt, enligt Annika.

Moderate riksdagsmannen Fredrik Kärrholm, som tidigare arbetat som polis, uttryckte på Twitter sina känslor inför Löfvings död, och berättade hur han mindes Löfving som en chef som ”såg” färska poliser. Kärrholm avslutar med att Löfving hade ”ett blått hjärta”.

Strandhäll går i taket, och svarar ”Lägg ner!”.

Hon fattar inte att Kärrholm syftar på den blå färgen på polisens uniformer utan tror att Kärrholm liksom hon själv i tid och otid viftar med partiboken.

Strandhäll raderade senare sitt svar, eller så var det bara så att hon tryckte på ”deleteknappen” efter det att hon skulle torka upp något hon spillt på tangentbordet.