Nina von Krusenstierna är en välkänd profil inom Stockholms krogvärld, mest känd för ha drivit kändisarnas favoritställe Café Opera på 1980-talet. Men hon har också varit ordförande och verksamhetschef för den ideella organisationen Vid din sida. En välgörenhetsorganisation som vänder sig till utsatta äldre, med ekonomiska problem och hemlöshet. von Krusenstierna misstänkts nu för grov trolöshet mot huvudman, för att ha tillskansat sig miljonbelopp från organisationen.

Det är under perioden januari 2020 till mars 2021 som brotten misstänks ha begåtts. von Krusenstierna var verksamhetschef och hade behörighet att sköta ekonomin i föreningen.

Kammaråklagare Olof Vrethammar vill att 1,7 miljoner ska säkras genom kvarstad från kvinnans tillgångar. Det är vad han tror att man kan styrka i ett eventuellt åtal. En källa till Expressen säger att det i själva verket försvunnit betydligt större summor.

Enligt Vrethammar kan det skäligen befaras att hon kommer avvika, undanskaffa egendom eller på annat sätt undvika att betala det skadestånd som kan bli utdömt för brottet. Själv förnekar hon brott.

Det handlar om 1 535 305 kronor som hon tillgodosett sig själv, och orsakat föreningen skada. Dessutom har hon fört över totalt 214 000 kronor från föreningen till ett konto i Marginalen Bank. Dessa överföringar har gällt en skuld, som inte kan kopplas till Vid din sida.

Nina von Krusenstierna har varit entreprenör, boendes i en vacker våning på Östermalm. Hon var en stark faktor bakom Café Operas framgångar på 1980-talet och ägde tidigare kvarterskrogen Cuckoo.

Café Opera var inte vilket etablissemang som helst, utan utvecklades till den svenska kändiselitens favoritställe. Dessutom har utländska kändisar, Hollywoodstjärnor och kungligheter från hela världen besökt nattklubben genom åren.

En frekvent besökare på 1980-talet var den framlidne skådespelaren Johannes Brost. Efter ett par intensiva år av festande dömdes till fängelse för kokaininnehav.

Spriten flödade och droger fanns tillgängligt överallt. Alla klappade varandra på axeln och festade och hade kul, sade han i en intervju i Allas från 2017.

Brost var även vän med medlemmarna i The Rolling Stones, som han festade med på Café Opera flera gånger under deras Sverigebesök.

Svensk Damtidning beskriver också von Krusenstierna som finsmakare vad gäller kläder, i hennes rymliga garderob ryms inga dussinprylar.

Snarare är den en ”utsökt skattkammare” som andas kvalitet. Sandaletter i guld, följsamma sidenplagg och en kanin-clutch i päls med kristaller från Swarovski.

När von Krusenstierna var styrelseordförande för Vid din sida intervjuades hon av organisationen Stadsbrudskåren. De arbetar med hjälpt till utsatta kvinnor och barn i Stockholm. Intervjun gjordes i november 2019, bara två månader innan de misstänkta brotten började.

Hon berättar där att donationer från Stadsbrudskåren använts till att hjälpa en hemlös kvinna vid namn Margareta. “Livet på gatan är, som alla kan förstå, mycket hårt och tar all kraft. Vi har kunnat betala ett vandrarhemsboende för Margareta i ca en och en halv månad.”

En annan person som fick hjälp var cancersjuka Margit. Tack vare donationen fick hon möjlighet att sova på hotell några omgångar. Hon blev dock sämre, och avled efter en tid på sjukhus.

Hon säger också att alla gåvor är viktiga, då man inte får varken kommunalt eller statligt stöd.

Vid din sida har soppkök öppet flera dagar i veckan, där man stödjer äldre hemlösa med mat. Man tillhandahåller också rena och hela kläder, hygienartiklar och annat som kan behövas.

Dessutom driver man också en gård i Kärrtorp där man erbjuder mat, dusch och tvätt av kläder. En del hemlösa behöver någonstans att vila upp sig i värmen.

Föreningen grundades 2016 av Jeanette Höglund. I Aftonbladet berättar hon att hennes mål är att inga äldre i Sverige ska behöva leva i hemlöshet. Gården i Kärrtorp beskrivs som en fritidsgård för äldre, och utsattheten är enorm.

Att man kan falla igenom och behöva hjälp vittnar Kent Norén om. Han blev hemlös 2019 efter ha fått problem med skulder och blivit vräkt. Inget han kunde föreställa sig skulle hända, och trots sin pension på 15 000 kronor hittade han ingen bostad.

Till Aftonbladet säger han att Jeanette räddade honom, eftersom han var sjuklig och hade problem med fötterna när han fick hjälp. Tack vare Vid din sida kan han betala för hostel, och hjälper nu till ibland på gården.

 

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.