Ballonger har fortsatt dominera amerikanska nyheter. För likt svenskar efter att U137 stötte på grund utanför Karlskrona 1981 började se ryska ubåtar överallt ser amerikaner nu kinesiska spionballonger lite varstans. Det rör sig dock i motsats till Horsfjärden inte bara om synvillor för tre objekt sköts under veckan verkligen ner av amerikanska stridsflygplan.

Vad det faktiskt handlar om för mojänger är emellertid oklart. De har nämligen varit mycket mindre än den kinesiska spionballong som punkterades veckan dessförinnan och har skjutits ner över så otillgänglig terräng att de ännu inte kunnat bärgats. I väntan på svar har det dock inte rått brist på teorier, varav den populäraste är att det rör sig om UFO: s. Vita Huset har dock gått ut och som det heter kategoriskt förnekat detta. Vilket av konspirationsteoretiska kretsar är nästan det samma som ett indirekt erkännande. Med tanke på hur svårt det måste vara att uppnå warphastighet med luftballonger tror jag dock att vi med säkerhet kan lite på det beskedet.

Familjens Bidens svårigheter fortsätter. För medan ballonger alltså dragit fokus från Joe Bidens klantiga hantering av hemliga papper och sonen Hunters skumraskaffärer har en farbror Biden istället hamnat i klistret. Detta efter att han som bror till presidenten fått i uppdrag att lösa en rättstvist rörande en affär mellan ett amerikanskt storföretag och Saudiarabien värd 140 miljoner dollar. Vilket i sig givetvis inte är direkt olagligt.

Problemet är att händelsen inträffade 2012 och att James Biden i praktiken fick jobbet för att hans storebror var vicepresident. För som han själv har erkänt, efternamnet ” skadade inte” när det kom till förhandlingar med saudierna. Han fick med andra ord (det välbetalda) uppdraget för att vara Joe Bidens bror och inte en bra förhandlare. Vilket nu får kråkor att sjunga i kör om att det handlar om politisk vänskapskorruption. Vi får dock se om något – och i så fall vad – som kommer ut ur allt detta. I Washington DC brukar ty dylika affärer har en förmåga att begravas i stillhet.

Listan på kreativa förslag att komma tillrätta med den så kallade växthuseffekten fortsätter växa. Förra fredagen presenterades läkaren Mohamed Fayed ett på en konferens i Florida. Han hade nämligen efter att ha räknat på saken kommit fram till att en timmes nedsövning producerar växthusgaser motsvarande 75 svenska mils bilkörning. Han bad därför sina kollegor att bokstavligen lätta på gasen när de opererar på patienter.

Men även om Fayed hävdar att detta kan göras utan att riskera patienters säkerhet tror jag få kommer våga göra det då få läkare kommer vara beredda att ropa ”Ignorera den outhärdliga smärtan, du hjälper till att rädda planeten!” till patienter som vaknar upp under operationer och sedan, på amerikanskt, vis stämmer skiten ur dom för medicinsk felbehandling.

På samma tema kan också noteras att en forskargrupp i Kalifornien konstaterat att gå över till elbilar inte är nog för att stoppa den globala uppvärmningen. Detta då tillverkningen av sådana i sig släpper ut mycket koldioxid. Lösningen är därför att vi alla helt slutar köra bil, bosätter oss i minimala lägenheter och cyklar till jobbet och mataffären. Vilket jag heller inte tror kommer ske…

När vi ändå är inne på vetenskapliga galenskaper kan vidare noteras att forskarna Chloé Schmidt och Colin J. Garroway vid Harvard University i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences skriver om att även djur kan vara rasister. Detta efter att ha genomfört en studie som visar att tvättbjörnar, grävlingar och andra kräk föredrar att gå igenom sopor och bosätta sig i bostadsområden där mer mat slängs och tillgången på grönska är bättre. Och då fler vita än färgade tenderar bo i sådana områden är djurens rasistiska beteende, enligt den logik som numera råder, glasklart. Mindre klart är vilken skattefinansierad fond som finansierade denna utöver det vanliga korkade undersökning.

Till sist kan noteras att strömmen av galenskapsnyheter den gångna veckan överlag varit ovanligt rik. Bara två guldklimpar kan nämnas här. För det första att en deltagare i en av USA:s TV-shower i veckan hett om öronen. Eller snarare om snorren.

Naked and Afraid är nämligen en reality show som går ut på att klä av män och kvinnor nakna och sedan dumpa dem i New Mexikos vildmarker för att överleva med minimala hjälpmedel. Ett par som i veckan lyckades göra upp en eld kurade därför lyckliga ihop sig bredvid brasan för att för en gångs skull sova varmt. Den manlige deltagaren, en britt vid namn Sam Mouzer, började dock klaga efter att det sprakat till i elden och en glödande kolbit kommit flygande och landat på hans ollon. Skadan var dock inte värre än att filmningen kunde fortsätta efter att hans, som han kallade det, ”lilla soldathjälm” plåstras om av en ömsint sköterska.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.