I ett läsrum på ett bibliotek, som inte råkar bevistas av representanter för det utåtagerande samhället, ligger ljudnivån på runt 40 decibel. En försynt viskning? 20 dB. Ett fallande löv landar på 10 dB, och sedan blir inte så mycket tystare. Eller?

På adressen One Microsoft Way i Washington, där Microsoft råkar ha sitt huvudkontor, finns sedan 2015 den tystaste platsen på planeten. Om du står där tillräckligt länge börjar du höra ditt hjärtas slag. Ljudet av blod som rör sig. När du rör dig avger dina ben ett malande ljud. Så småningom tappar du balansen, eftersom den absoluta bristen på efterklang suddar ut din rumsliga medvetenhet. Möjligen låter det litet mer om du ramlar omkull.

Så fort man kommer in i rummet upplever man en konstig och unik känsla som är svår att beskriva”, säger Hundraj Gopal, tal- och hörselforskare och den ansvarige designern av Microsofts ekofria kammare. Mycket svaga ljud blir tydligt hörbara, eftersom omgivningsljudet är exceptionellt lågt. När du vrider på huvudet kan du höra den rörelsen. Du kan höra dig själv andas, och det låter rätt högt.

För att uppnå extrem tystnad är rummet utformat med en lökliknande struktur som isolerar det från resten av byggnaden (med det prosaiska namnet ”Byggnad 87”) och omvärlden. Rummets väggar består av sex lager betong och stål, och är så långt det är möjligt frikopplat från den omgivande byggnaden med hjälp av vibrationsdämpande fjädrar. På insidan finns glasfiberkilar monterade på golv, tak och väggar för att bryta upp ljudvågorna, innan de har en chans att studsa tillbaka in i rummet. I mitten av kammaren finns ett mindre golv tillverkat av ljudabsorberande upphängda kablar.

Design, planering och konstruktion tog litet över ett och ett halvt år”, fortsätter Gopal. Slutresultatet? En ljudnivå så låg, –20,3 dB, att det bara är tystare ute i rymden. Gränsen för en människas hörsel ligger på 0 dB.

Microsoft tysta kammare används dels för att testa mikrofoner, hörlurar och högtalare, dels för att analysera klick och brum från datorer, surfplattor och Xbox-konsoler. Även mjukvaror där ljudkomponenten är dominerande, som Skype och den virtuella Cortana-assistenten, testas här.

Det tysta rummet i byggnad 87 tog 2015 över rekordet som världens tystaste i Guinness rekordbok. Det numera näst tystaste rummet i världen finns på Orfield Laboratories, Minneapolis, som till skillnad från Microsofts rum är öppet för besökare. Om du vill slå rekordet för den som kan stå ut längst med tystnaden i ”Orfield Labs Quiet Chamber”, så får du betala 6 000 kronor per timme. Sedan juni 2022 ligger rekordet på två timmar.

Men Orfield Laboratories är inte längre nöjda med att bara ha världens näst tystaste rum. Enligt uppgifter till New York Post har de nu uppnått –24,9 dB, enligt Steven J. Orfield som designade företagets ekofria kammare. Han har lämnat in en ansökan till Guinness rekordbok om att företagets rum ska få återta sin världsmästartitel. En representant för Guinness meddelar att deras team för att hantera påstådda världsrekord är i färd med att ”bedöma både hans bevis och deras testkriterier.”

Och du som vill repa med ortens lokala death metal-band (ge eventuella growl-sångare en halstablett först) utan att huset går sönder kan hoppa över äggkartongerna. De ger blott en ”begränsad” ljudisolering. Då är det bättre att köpa loss ett lastbilsflak med rumsavdelare, som används på kontor, från någon konkursauktion. Komplettera med en piffig besökssoffa för bästa resultat.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Medförfattare till "Seriesams Guide till alla serier i Sverige 1847-2019".