Under sex månader arbetade reportrar under falsk identitet som konsulter för en affärsman. Målet var att fördröja ett nationellt val i Afrika. Men syftet var att avslöja hjärnan bakom ”Team Jorge”, en man som kallar sig Jorge och stolt visar upp hur han hackar politikers e-postkonton. Han ska ha påverkat 33 val, nästan alla i Afrika. Kenya, Nigeria och Senegal är några i exempel där han de senaste åren manipulerat politiker och tjänstemän. Allt styrt från ett kontor i Israel.

Reportrarna är Gur Megiddo från The Marker, Frédéric Métézeau från Radio France och Omer Benjakob från Haaretz. Personen som blev lurad kallar sig Jorge, en man som säger sig manipulerat två dussin val världen över. Genom hackning, spridandet av desinformation och undanflykter, vilket The Guardian skriver om.

Reportrarna hade först kontakt med Jorge på videoplattformen Zoom, men fick sedan träffa honom personligen. Det var också första gången någon fick se hans ansikte, eftersom han haft kameran avstängd under videomötena.

Jorges riktiga namn är Tal Hanan, en 50-årig israelisk affärsman. Tack vare tips till reportern Megiddo kunde han lokalisera ”Team Jorge” som Jorge kallar det, i Modi’in i Israel. Jorge har jobbat under pseudonymer i två decennier, med olika e-postadresser och en telefon registrerad i Indonesien. Hannan var tidigare expert på säkerhet och expoliva ämnen och blev citerad i Washington Post 2006.

Men nu är han avslöjad, trots att han skrutit om hur duktig han var på bedrägeri och hemlighetsmakeri. Det framkom att han refererat till en tidigare chef inom det amerikanska utrikesministeriet, republikanen Roger Noriega, som tjänstgjorde under George W Bush.

Hanan var uppsatt som affärspartner i Noriegas konsultbyrå Vision Americas i Washington D.C. Noriega själv menar dock att han aldrig arbetat för en politisk kampanj, varken under Tal Hanan eller något annan.

På Vision Americas hemsida är Hanan uppsatt som chef för Demoman. Det är ett Israel-baserat företag som säger sig tränar amerikanska och europeiska säkerhets- och underrättelseorganisationer. Man ska också informerat folkvalda i det amerikanska representanthuset om explosiva föremål och strid i urbana miljöer.

Afrika i siktet

Ett fall av inblandning i val är när man hackade rådgivare till Kenyas president William Ruto i slutspurten till förra årets val.

Ruto vann visserligen valet, men bevisligen kunde Team Jorge ta sig in i tre av Rutos rådgivares Telegram- och Gmail-konton. Det demonstrerade han live när reportrarna besökte hans kontor och smygfilmade, 25 juli i fjol. Valet var 9 augusti.

Jorge påstod sedan att han genomfört 33 olika operationer, på presidentnivå, och att merparten var i Afrika. Enligt egen utsago var målsättningen ofta att skapa förvirring och splittring inom en kampanj. Framför allt ville man skapa konflikt mellan rätt personer.

Ett Telegramkonto Jorge kapade innan valet tillhörde en politisk analytiker, som nu är rådgivare åt president Ruto.

Team Jorge var också inblandade i valet i Nigeria 2015. Man har också via en analys av botar tillhörande Jorges mjukvara avsedd för desinformation kunnat koppla honom till presidentvalet i Senegal 2019.

Hanan visade också skärmbilder som tyder på att han kan komma åt e-postkonton tillhörande högt uppsatta politiker i andra länder i Afrika. Och att hans anställda utgett sig för att vara journalister för att samla in värdefull information om valkampanjer.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!