Internationella olympiska kommittén, IOK, har frågat Sverige om man vill arrangera vinter-OS 2030. Från svensk sida säger man att intresset finns och att en process nu påbörjats för att utreda möjligheterna, skriver YLE. Redan i processen inför OS 2026 var man med ända in i finalen. Där vann Italiens alternativ med 34 mot 47 röster. Frågan är om erbjudandet från IOK kommer som avledning från kritik man fått om ryska och vitryska deltagare i nästa års sommarspel i Paris.

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, och Sveriges Paralympiska Kommitté kommer göra en utredning om möjligheterna till arrangörskap. Även Riksidrottsförbundet står bakom detta, och ordförande Björn Eriksson är positiv.

På förbundets hemsida säger han att svensk idrott är duktig på att arrangera stora evenemang. Speciellt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Det krävs ett brett stöd inom idrottsrörelsen och politiken, både kommunalt och regionalt, menar Eriksson. Det breda ekonomiska stödet till svensk idrott får inte riskera påverkas.

Sverige har ansökt om OS sju gånger de senaste 40 åren och alltid fått nobben. I ansökan till 2026 hade man Stockholm och Åre som huvudorter. Ishockeyn skulle spelats i globen, alla alpina grenar i Åre. Längdskidor och skidskytte på en ny skidstadion i Hamra utanför Stockholm.

Hittills är man det enda landet som visat ett intresse att arrangera mästerskapet 2030.

Enligt Anders Larsson på SOK ska man inför 2030 bara använda sig av gamla anläggningar. Inget nytt ska byggas, är hans budskap.

Sverige arrangerar kontinuerligt större tävlingar som skid-VM och ishockey-VM. Men IOK:s intresse kan ha andra bakomliggande orsaker än bara rent praktiska.

Filip Saxén påpekar i Hufvudstadsbladet att tajmingen för IOK:s förfrågan är suspekt. Den kommer i svallvågorna av den kritik IOK fått för att man öppnat för ryska och vitryska ska kunna tävla under neutral flagg i Paris nästa sommar.

Både SOK och övriga nordiska motsvarigheter har tydligt markerat mot detta. Att erbjuda Sverige spelen kan vara smart ur PR-synpunkt. Dessutom kan man sätta Sverige i ett läge där man går emot sina nordiska kollegor.

Men samma förfarande verkar skett i Australien. Brisbane fick sommar-OS 2032 och nu har man röstat för att utreda möjligheten för ryska och vitryska idrottare att delta i nästa års spel i Paris.

Varnande exempel

Nästa OS hålls i Milano och Cortina i Italien, med start 6 januari 2026. Det är andra gången spelen hålls i Cortina d’Ampresso, som ligger i bergskedjan Dolomiterna i regionen Veneto. Invigningen av spelen hålls i Milano, och mottot är ”dröm tillsammans”.

Men det ser ut att kunna bli en mardröm för italienarnas plånböcker. Budgeten är redan överskriden, innan vissa arenor börjat byggas om.

En skridskoarena i Trentino planerade man bygga tak över för 500 miljoner, men nu väntas man troligen flytta tävlingarna till den befintliga inomhusarenan i Turin i stället. Turin stod värd för spelen 2006, men var inte påtänkt som medarrangör till spelen 2026.

Det är vanligtvis problem att få spelen att gå på budget, oftast slutar det med förlust. Sommarspelen i Los Angeles och Barcelona brukas nämnas som positiva undantag.

Dessutom finns det ett större folkligt motstånd mot olönsamma satsningar, till exempel röstade hamburgborna ned sin ansökan för 2024.

Man kan gå tillbaka ända till spelen i Montreal 1976, som kostade Kanadas skattebetalare tio miljarder kronor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.