Antalet döda efter jordbävningen i Turkiet har passerat 30 000. Frågan är hur de som är muslimer ser på katastrofen – och vad Erdogan tycker. Är han orolig nu?

Koranen betonar nämligen att Allah styr allt som händer. Inget i världsalltet sker utan att han vet om det – eftersom det är hans vilja och antagna visdom som bestämt att det som sker ska ske. Saker och ting är liksom minst sagt förutbestämda – de är del av en gudomlig plan.

Jordbävningar omnämns i koranen som ett medel för att straffa de onda, testa hängivenheten hos de troende och lära dem som överlever en läxa. Fanns det inga onda människor skulle det inte behövas jordbävningar.

Enda sättet att överleva en jordbävning är att man lyssnar på profeten och gör som han sagt att man ska göra.

Det kan tyckas ofint att ta upp detta när människor i Turkiet sörjer sina anhöriga – må så vara. Men om man liksom partiet Nyans i Sverige och president Erdogan hävdar att koraner är heliga och inte får brännas – då får man anta att Erdogan avgår – samt att förstås Mikail Yüksel och Nyans tar sina händer från den turkiske presidenten. Erdogan leder det land som drabbats. Det är hans styre som måste betecknas som ondskefullt, om man ska ta koranen på allvar.

Koranen ger i sin 16:e sura en exakt beskrivning av det vi ser i Turkiet i dag när det beskrivs hur de som avviker från den rätta vägen får sitt straff:

”… Gud lät allt det som de hade byggt upp skakas i sina grundvalar så att taken störtade in över deras huvuden – och straffet drabbade dem utan att de förstod varifrån det kom.”

Även vers 45 i samma sura beskriver det vi nu ser:

”Kan de som smider onda planer känna sig säkra på att Gud inte låter jorden uppsluka dem eller låter straffet drabba dem från ett håll från vilket de ingenting anar.”

Jag ger ju inte mycket för koranen – men om jag av någon obegriplig anledning skulle vara vore troende muslim skulle min slutsats vara given: Allah är rätt förbannad på Turkiet.

När Allah dikterade koranen för profeten utgick han tydligen från att de framtida lärjungarna i vissa fall kunde vara trögtänkta, och att det därför kanske var bäst att upprepa budskapet, något som sker i 29:e surans 40:e vers:

”Var och en av dessa förnekare straffade Vi för hans synd … några slukades av jorden … Gud gjorde dem ingen orätt – det var de som gjorde sig själva orätt.”

Islam håller sig sedan länge med en expert på jordbävningar – och det är Zaghloul El-Naggar. Han doktorerade en gång i tiden i Storbritannien med en avhandling om Nildalens geologi. Han har 45 böcker bakom sig och blev den förste ordföranden för en kommitté vars uppgift det var att påvisa hur stora sentida vetenskapliga upptäckter finns omnämnda redan i koranen; exempelvis kvantmekaniken, relativitetsteorin och Big Bang. Zaghloul El-Naggar är mycket klar när det gäller jordbävningar:

”Dessa tragedier kan inte vara följden av mekaniska processer i jorden, utan måste ha en skapare, och denne skapare är Allah. De måste också ha ett syfte, och syftet är att straffa de onda, pröva de trogna samt ge de överlevande en läxa.”

Kanske bör det påpekas att Zaghloul El-Naggar inte bara höll sig till geologi när han diskuterade förhållandet mellan islam och vetenskap. Han är också känd i den muslimska världen för sin upptäckt att kamelpiss botar cancer.