Den tyske förbundskanslern och hans parti SPD led ett svidande nederlag i delstatsvalet i Berlin på söndagen. Man blev nu mindre än sitt främsta oppositionsparti CDU, för första gången på två decennier. Även om valet präglades av lokala frågor har Olaf Sholz dragits med stark kritik för sin veliga inställning till militärt stöd för Ukraina. Det är ännu oklart vilka som kommer bilda regering, både De Gröna, CDU och SPD är tänkbara.

Valet är ett omval då valet 2021 i efterhand visade sig inte utförts korrekt. Det var ovanligt långa köer till vallokalerna, brist på valsedlar, valsedlar som levererats till fel adress, med mera.

Berlins konstitutionsdomstol beslutade i september 2022 att valet skulle tas om. Det är blott andra gången sedan andra världskriget som ett delstatsval ogiltigförklarats. Senaste gången var i Hamburg 1991.

För att klara årets val bättre hade man 8 000 fler funktionärer på plats, totalt 42 000.

Delar av det nationella parlamentsvalet i delstaten kommer också tas om, men på ett senare datum.

Valresultatet, med 2021 års resultat inom parentes

  • CDU 28,2 (18)
  • SPD 18,4 (21,4)
  • De Gröna 18,4 (18,9)
  • Vänstern 12,2 (14,1)
  • AfD 9,1 (8)
  • FDP 4,1 (7,1)

CDU ökade från 18 till 28 procent och blev största parti. Men om man kommer bilda ett koalitionsstyre är en annan fråga.

Den nuvarande består av SPD, Gröna och vänstern. Nuvarande borgmästaren Franziska Giffey, ledare för SPD i Berlin, vill bilda koalition om möjligheten finns.

Samtidigt kan det bli så att De Gröna blir större än SPD. I skrivande stund ser det ut som jämt skägg med 18,4 procent och 34 platser i delstatsparlamentet vardera. Det var dessutom på håret att man bara blev tredje största parti, och inte längre givna som det ledande i en koalition.

Väljarna tros att flytt partiet efter oroligheter under nyårsnatten. Upploppsmakare sköt raketer mot ambulans- och brandkårspersonal i invandrartäta områden. Oppositionen anklagade det sittande styret för att ha misslyckats hantera situationen. En större debatt om integration väcktes också.

Dessutom finns ett utbrett missnöje över stigande hyror och trafiksituationen. För SPD är tillbakagången signifikativt för partiets problem nationellt.

Sholz har styrt landet i bara ett år men kämpar med stigande inflation och problemen med Ukrainakriget.

Detta har oppositionen tagit fasta på och dragit nytta av. Förutom CDU ökade även högerpartiet AfD och landade på 9,1 procent. Noterbart är också att liberalerna FDP åker ur delstatsfullmäktige, man förlorar samtliga sina 12 mandat.

Kai Wegner är partiledare för CDU och vill bilda regering men kan sakna tillräckligt stöd från övriga oppositionspartier.

Vi gick till val på ett tydligt budskap om att vi vill att Berlin ska fungera, sade Wegner.

En plan för hur styret kommer se ut kommer från CDU inom några dagar, skriver Yahoo News. En annan tänkbar regeringsbildare är De Grönas partiledare Bettina Jarasch.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.