13.55. Yüksel tal är mycket svårt att uppfatta. Han talar lågt, och det blir inte bättre av att ljudanläggningen är usel. Mycket märkligt. Är det något som muslimer i Sverige annars verkar ha god tillgång till så är det ljudanläggningar med avsevärd decibelstyrka, speciellt i bilar och på badstränder.

Jag blir tvungen att placera mig i första ledet för att kunna uppfatta något av Yüksels budskap. Även han hyllar Carl Bildt och drar hela dennes CV, och så talar Yüksel väl om Finland eftersom man inte får bränna koranen där. Han diskuterar inte om det kan bero på att muslimerna i Finland är ungefär lika talrika som antalet finnar som inte badar bastu.

Yüksel berättar för oss att hela världen ser med avsky på att man i Sverige tillåter koranbränning. Koran-tanterna är på väg att börja ropa Allahu Akbar igen men mötesledaren är på hugget, viftar ilsket och de avbryter efter ett “Allahu”. Undrar om Allah blir arg om man inte kör hela besvärjelseramsan?

Yüksel som strävar efter att betraktas som en fridsam islamist förklarar att han motsätter sig att omvärlden bojkottar Sverige som straff för koranbränningarna, han är också motståndare till terrordåd som har som syfte att lära Sverige en läxa. Männen bredvid mig börjar högljutt diskutera sinsemellan när Yüksel framför detta, varvid Yüksel ser lite orolig ut och kanske är det därför han går bort till dockorna som föreställer Åkesson och Pehrson. Yüksel säger några förklenande, men knappt hörbara ord om de två. Jag förmår uppfatta så mycket som att Åkesson är värre än Pehrson. Jag får också veta att dockorna efter mötet kommer att auktioneras bort till högstbjudande. Det verkar inte bli någon hängning.

Mikail verkade dock själv nöjd efter det dåligt besökta mötet där mycket få hörde vad som sades. Räknar man bort poliser, ordningsvakter, media kanske det fanns 25 demonstranter på plats. Jag skulle gärna vilja läsa den rapport Mikail skickar hem till Ankara och jämföra den med verkligheten. Och så hoppas jag att han kommer att berätta om utfallet av auktionen på dockorna. Men det bör nog påpekas om att det inte i egentlig mening rörde sig om dockor – det var två pappfigurer. De som lät Erdogan smaka på repet hade faktiskt bemödat sig om att göra en riktigt docka.

Att det var så få “protestanter” på plats kan bero på splittringen i Nyans, att många i styrelsen lämnat partiet, och att de afrikanska muslimerna verkar se partiet och Mikail som alltför fixerade vid det turkiska. Om Mikail vill se fler deltagare på kommande möten där symboler för svenska partiledare ska avrättas kanske han skulle försöka byta metod. Varför inte en halshuggning? Det kan locka de muslimer som ser upp till Saudiarabien. Eller stening? Det kan ha en viss dragningskraft på dem från afrikanska länder och Afghanistan.

13.45 En grupp kvinnor med hucklen har hela tiden stått och hållit upp var sitt exemplar med koranen. Männen på mötet verkar ha genomfört en arbetsfördelning och tilldelat kvinnorna i församlingen just den uppgiften. Själva ägnar sig männen mest åt att prata i mobilen eller ta selfies.

Plötsligt börjar de koranbärande kvinnorna vifta med sin heliga skrift och skrika Allahs Akbar. En man i mötesledningen blir märkbart störd och viftar avvärjande åt dem samtidigt som han stirrar ilsket; budskapet är tydligt: “Tyst med er. Ni sänder fel signaler”. Kvinnorna tystnar, håller dock fortfarande upp koranen.

13.25 Mikail Yüksel trampar runt och väntar på sin tur. Slår lovar runt just mig och tittar mig djupt i ögonen. Ler flirtigt. Vad villl han?

13.15 Förste talaren inleder med vad som är en verklig nyhet. Han meddelar åhörarna att muslimer bygger Sverige genom att vara läkare, ingenjörer och lärare. Sverige skulle vara lite efterblivet utan muslimer – därför är det ett angrepp på alla dessa skattebetalare att bränna koranen. Han avrundar med att åberopa Carl Bildt som inte heller han tycker man ska elda med just den boken.

12.55 Lusten att hänga partiledardockor verkar tämligen begränsad. Cirka 30 personer har samlats.

12.45 Allt sedan en docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes i Stockholm har Mikail Yüksel och hans parti Nyans klagat på att svenska myndigheter inte ingriper mot vad Yüksel ser som en skändning av en demokratiskt vald ledare.

Inte har Yüksel och hans parti – liksom andra muslimer – blivit mindre ilskna över att polisen gav tillstånd till Rasmus Paludan att elda upp koranen framför Turkiets ambassad.

Yüksel och andra muslimer kräver inskränkningar i den svenska yttrandefriheten och att koraneldande och handlingar som hängningar av dockor föreställande potentater som Erdogan förbjuds.

Hittills har de mötts med stor förståelse av en del svenska politiker som fruktar att Erdogan ska fortsätta vägra släppa in Sverige i Nato. Men inga löften har ännu avgetts om ändringar i lagar och regler.

Därför har Yüksel kommit på en idé som säkert möts med applåder på kaféerna i orten: ”Hörni, vi hänger dockor som föreställer Jimmie Åkesson och Johan Pehrson. Då kommer svenskarna att bli ledsna och för att slippa uppleva det igen kommer de att förbjuda att man förolämpar Erdogan eller eldar upp koranen”.

Så nu har Yüksel med vänner tillverkar två dockor som i dag ska dingla på Mynttorget i Stockholm. Han bor numera i Botkyrka, och det är möjligt att ABF i den kommunen ordnat en kurs i docktillverkning för att Yüksel ska kunna få lite extra bidrag. Vi får se om de också ordnat en kurs i hur man gör en löpsnara – eller så tänker Yüksel göra det lätt för sig och kör med samma knutar som han gör när han knyter skorna.

I sociala media har han stolt förevisat dockorna:

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.