Den största nyheten i veckan blev den kinesiska jätteballong som en dag plötsligt dök upp över västra USA. Informationen slog ner som en bomb och det amerikanska nyhetsmaskineriet drog genast igång som en spinnande katt. Eller snarare som ett rytande lejon.

Vad var det en typ av luftfarkost? Var den vapenbestyckad? Var det en spionballong? För om som kineserna hävdade det bara var en vilsekommen väderballong, hur kunde den manövrera fram rakt mellan flera av USA:s viktigaste kärnvapenbaser? Och varför, i herrans namn, sköt det amerikanska flygvapnet inte ner den?? Det senare blev också huvudfrågan då det tog militären dagar att agera. Ilska riktades därför snart nog mot president Biden eftersom denne förvisso gett order om nedskjutning men samtidigt krävt att ingen på marken skulle bli skadad av nedfallande bråte. Detta bara ökade vreden eftersom ballongen först segade sig i dagar fram över extremt glesbefolkade delstater som Montana. Skämt om att Biden inte ville riskera att döda betande kor kom därför i omlopp.

När ballongen sedan slutligen sköts ner över Atlanten startade också nästa mediacirkus efter att en ”anonym källa” i försvarshögkvarteret Pentagon hävdat att kinesiska ballonger minsann seglat över USA även när Donald Trump var president. Detta scoop exploderade dock i ansiktet på de som rapporterade det. Det visade sig nämligen efter bara några timmar att tre ballonger förvisso kränkt amerikanskt luftrum under Trumps tid i Vita Huset men att inte ens militären fått kännedom om det förrän efter Biden tillträtt presidentposten i slutet på 2021. Den stora händelsen slutade därför – förutom i en nesa för det amerikanska egot – i en mediaflopp som gjorde det uppenbart att uppgiften om tidigare ballonger bara var en lögn planterat av någon som ville försvara Bidens (och leverera ett tjuvnyp till Trump). Amerikanernas redan klena förtroende för media fick sig med andra ord ytterligare en knäck.

State of the Union

Veckans andra stora nyhet blev Bidens State of the Union, vilket är presidentens årliga tal till nationen. Detta verkade först som vanligt bli en ren medieshow planerad in i minsta detalj, inklusive när kongressledamöter och andra åhörare förväntades applådera. Biden är dock Biden, så talet blev kaotiskt. Det började med att han av misstag kallade sin partikamrat och majoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, för oppositionsledare. Sedan följde en bruklig radda av stora ord, fagra löften och blommiga beskrivningar av det mesta, inklusive den knaggliga amerikanska ekonomin, men givetvis inte Bidens motståndare. Tvärtom sa han att Republikanerna vill avskaffa de krisdrabbade systemen Social Security (det federala pensionssystemet) och Medicare (en sjukförsäkring för äldre och handikappade) om dessa inte kan finansieras långsiktigt inom fyra år. Och då ingen ledande republikan föreslagit något sådant blev han ordentligt utbuad. Cynismen blev sedan heller inte mindre när FoxNews ett par dagar efter talet grävde fram ur gömmorna att Biden själv, i sin politiska ungdom, föreslagit just detta.

Masskjutningar

Även Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (D) försökte i veckan verka handlingskraftig på sin kant. Detta efter att fyra masskjutningar i delstaten på kort tid krävt över tjugo döda. Newsom gick därför ut och föreslog skärpning av reglerna för civilpersoner att bära vapen på allmän plats. Ingen av de aktuella skjutningarna hade dock inträffat beroende på brott mot de mycket stränga lagar Kalifornien redan har om detta. Statistik visar därtill att när medborgare har rätt att bära vapen på allmän plats så sjunker våldsbrottsligheten markant. Debatten kom därför, istället för fräscha idéer om hur man kan förhindra masskjutningar, mest att handla om Newsom sökt använda skjutningarna för egen vinning. Vilket då han nämns som ersättare för Biden (om denne inte ställer upp 2024) nog ligger i möjligheternas riktning.

Sam Smiths satanism

En annan, mer djävulusisk debatt bröt sedan i helgen ut om ett inslag på den årliga Grammisgalan. Detta spektakel följs numera inte av så väldigt många, men är fortfarande ett nyhets- och kändisevent av stora mått. När artisten Sam Smith, som bjudits in för att framföra sin låt Unholy (”Oheligt”), före sändningen Twittrade en bild på sig själv klädd i rött och en hatt med satanshorn, plus texten ”detta kommer bli speciellt” tog det därför hus i helvete, speciellt efter att teve-bolaget CBS, som sände galan, glatt svarat att ”vi är redo att dyrka.” Detta fick många religiöst och konspirationslagda amerikaner att fara ut om att galan var en form av satanisk kupp. Och vem vet. Möjligheten att det bara var ett något fyrkantigt, eller möjligen pentagramformat, PR-jippo är nog dock betydligt större.

Till sist kan konstateras att döden inte alltid behöver innebära slutet. En 83-årig kvinna på ett äldreboende på Long Island, New York, förklarades i lördags förmiddag först som avliden och kördes sedan iväg till en begravningsbyrå. Efter några timmar noterade dock en anställd där att hon andades och sände henne därför i ilfart till närmaste sjukhus. Då en liknande incident inträffade så sent som i januari i Iowa undrar därför nu många hur det står till med den medicinska kunskapen på servicehus. Eller om det hela är en typ av tjuvstart på den yttersta dagen. Den som lever får se…

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.