Brittiska forskaren David Nutt har utvecklat en syntetisk alkohol. Den som dricker ska varken bli beroende eller få baksmälla dagen efter, påstår han. Men Nutt och hans GABA Labs säljer redan Sentia, ett kosttillskott, som marknadsförs som alternativ till alkohol.

Enligt Henrik Sundén, docent i organisk kemi på Göteborgs universitet, är det positivt att man studerar om sådant. Skulle man nå målet kan det bli en försäljningssuccé, säger han till SVT Nyheter. Men man måste också undersöka om det ger några andra biverkningar, eller är giftigt.

Sundén menar att Nutts definition av sin produkt som syntetisk alkohol är fel. Alkohol är i strikt mening en form av etanol, den alkohol som används i öl, vin och sprit.

Tidigare har det funnits växtextrakt med en liknande funktion, men med en väldigt speciell smak. Vilket är ett problem, eftersom folk vill ha välsmakande dryck.

Enligt Nutt ska personer som dricker hans dryck känna positiva effekter som kopplas samman med alkohol. Snurrighet, avslappning, känslan att våga prata med främlingar enklare på en fest. Men utan hälsoproblem eller att tappa kontrollen, utan baksmällorna, skriver brittiska Inews.

I två år har han suttit i GABA Labs, med kollegor och tagit fram molekylföreningen Alcarelle. Det ska fungera som ett substitut för etanolen i alkoholhaltiga drycker. Nutt är chefsforskare i labbet.

FINNS PÅ RIKTIGT? Om vad alkoholsubstitutet skulle bestå av är GABA Labs mycket förtegna – finstilt information på företagets hemsida antyder att de ännu inte riktigt vet, men är stolta över att ha utvecklat en vision om produkter som kanske kommer finnas i framtiden

Alkohol är Nutts favoritdrog, säger han, och den har en enorm fördel av att hjälpa människor i sociala sammanhang. Men alkoholindustrin har hjärntvättat oss att tänka att det är dåligt för oss. Det tror Nutt, som tidigare var rådgivare åt Labourregeringen i drogrelaterade frågor.

Han fick dock sparken av inrikesminister Alan Johnson 2009 då han påstått att alkohol är farligare än ecstacy och LSD. Att ta ecstasy är mindre farligt än att rida på en häst, menade han. Nutt är också professor i neuropsykofarmakologi vid Imperial College i London.

Han har tillbringat större delen av sitt yrkesliv som psykiatriker och expert på beroende. Där har han försökt hjälpa människor att sluta dricka, att vilja ha alkohol och få besvär när de försöker.

Alcarelle riktas mot receptorerna i hjärnan som reglerar hur man känner sig och hur man interagerar socialt.

Genom att rikta in sig på specifika receptorer kan man stimulera dem att få personen att känna sig salongsberusad, utan att stimulera receptorerna som ger en dålig effekt. Som huvudvärk, minnesförlust, aggressivitet eller långvariga problem med levern.

I vissa experiment är effekten oskiljaktig från alkohol, enligt Nutt. Njutningen är kvar, men smärtan är borta. Dock, man kan bara bli salongsberusad av Alcarelle. Någon fara för att kunna vara stupfull dygnet runt finns inte. Det är som att ta ett eller två glas vin i solen, påstår Nutt.

Säljer man en dröm?

GABA Labs säljer dock redan en icke-alkoholhaltig produkt som konkurrerar med alkohol, med namnet Sentia. Sentia ser för ögat ut som rött vin och säljs på flaska.

Skillnaden mellan Alcarell och Sentia är att den förstnämnda är en molekylförening men den senare är en rent botanisk produkt.

Enligt företagets hemsida klassificeras Sentia som ett kosttillskott i Storbritannien. Det går inte att bli varken berusad eller bakfull på Sentia, skriver man.

Men är det drickbart? En panel från Evening Standard gjorde ett smaktest. Resultatet var nog inte vad Nutt och hans kollegor hoppats.

“Värre än medicin?” och ” jag känner ingenting” var två omdömen. Smaken är som lerig, som lera och jord, enligt Millie Milliken. Den utlovade salongsberusningen kände vissa inte av alls.

I en intervju i Mens Health från 2019 pressas Nutt om Alcarelle faktiskt är så bra som det utlovas.

I den säger han att frivilliga testat ett utkast till produkten, att man kan tillsätta maltextrakt och att lukt och smak blir bra. Kanske något vattning.

Men han var själv en av testpersonerna, och letade vid tillfället efter investerare med 100 till 200 miljoner kronor att satsa.

Inte övertygad? Bli frälst!

Se GABA Labs påkostade inspirationsvideo och låt stråkmusiken visa dig vägen till en skön ny värld.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.