Enligt prisbelönte journalisten Seymour Hersh var det USA som sprängde Nordstream i september i fjol. Operationen genomfördes under överseende av Joe Biden, skriver han i en artikel på Substack. Men, Vita Huset förnekar helt innehållet i artikeln. Även CIA och påstådda medjälparen Norge förnekar kategoriskt äktheten i påståendena.

Hersh påstår att dykare från den amerikanska flottan med hjälp av Norge placerade bomber på gasledningar i Östersjön. Ledningarna går mellan Tyskland och Ryssland och bomberna placerades ut i juni, detoneringen skedde tre månader senare.

Totalt påhitt, säger Vita Husets talesperson för Nationella säkerhetsrådet, Adrienne Watson. Enligt en talesperson för CIA är deras åsikt samma som Vita Husets, ”totalt och genomgående falsk.” Norges utrikesministerium förnekar också att man skulle hjälpt till i en sådan operation.

När ledningarna sprängdes så skyllde västerländska länder på Ryssland. Men utredningar från svenska, tyska och danska myndigheter har inte kunnat hitta en skyldig, skriver South China Morning Post.

Enligt Hersh togs beslutet att spränga ledningarna i hemlighet av president Joe Biden. Motivet var att minska Rysslands möjlighet att tjäna miljarder på gasförsäljning till Europa.

Amerikanerna trodde också att ledningarna var ett politiskt påtryckningsmedel som ryssarna kunde använda mot Tyskland. Och att det skulle riskera minska det tyska stödet till Ukraina.

Som även kommit ut i massmedia vid tidpunkten, noterar Hersh att Biden själv sade att USA inte skulle tillåta Nordstream 2 öppnas om Ryssland anföll Ukraina. Nordstream 2 är den nyaste av de fyra gasledningarna, som stod klar sent 2021.

Idén dök upp först i december 2021 när Bidens säkerhetsrådgivare diskuterade hur man skulle bemöta den förväntade invasionen. CIA utvecklade en plan där man under skydd av Natoövningarna i juni 2022 lät dykare placera ut bomberna på gasledningarna. De skulle sedan kunna sprängas, från distans.

Från ryskt håll pekade man ut Storbritannien och USA som skyldiga till sabotaget. Under tiden har en mängd länder pekats ut att ligga bakom: Ryssland, Tyskland, Ukraina, Polen, Storbritannien och USA.

OVANLIGT OPARTISK? Seymour Hersh har en historia av att avslöja röta i den amerikanska maktapparaten oavsett vilket parti sittande president råkar tillhöra

Hersh föddes 1938 och har tidigare arbetat för bland andra The New York Times och New Yorker. Han har vunnit åtskilliga priser för sin grävande journalistik. Däribland för sina avslöjanden om Vitenamkriget, där han avslöjade USA:s massaker i My Lai. Och skandalen i Abu Ghraib-fängelset 2004, där amerikanerna torterade irakiska fångar.

Senast han var i ropet var när han anklagade Barack Obama för att ljuga om hur det gick till när Osama bin Laden dödades 2011. Och att syriska rebeller ska ha fejkat saringasattacken i Damaskus 2013, ett dåd som skyldes på president Bashar al-Assad och regimen i landet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.