Johan Rockström har åter har krupit upp ur sitt skyddsrum för att ha en åsikt om miljö och klimat.

Bor han verkligen i ett skyddsrum undrar du?

Vi får nog faktiskt anta det.

Medan andra undergångsprofeter alltid säger att domedagsklockan är fem i tolv, säger Rockström att det bara återstår några sekunder.

Ingen gör någonsin tillräckligt för klimatet, enligt Rockström.

Nu i dagarna har han gått till angrepp mot Netflix.

Förra året valdes han in i Netflix externa hållbarhetsråd. Det har till uppgift att vaka över att streamingjätten uppnår sina miljömål till 2030 – men man klarade inte av delmålet att bli koldioxidneutralt vid slutet av 2022.

– Netflix befinner sig inte vid netto noll. Det är helt enkelt en större utmaning än vad man hade räknat med. De klarar inte av att minska utsläppen i den takt som krävs. De har inte heller kunnat hitta tillräckligt många investeringar i naturlig kollagring, klagar Rockström

Med ”naturlig kollagring” menas att man betalar för att bevara skogar och träd, eller bekostar nyplanteringar. Netflix har förstås velat visa att de inte är som alla andra som bara bekymrar sig om växtligheten i Amazonas så de har investerat i projekt i Colombia och Kenya.

Men det har alltså inte hjälp.

Och nu tycker Rockström att Netflix ska göra bot för detta genom att börja sätta press på politiker och ”föra samtal” med dem om utbyggnaden av laddstolpar, och havsbaserad vindkraft och annan grön energi. Givetvis ska då Rockström sitta med som samtalsledare.

Men om nu Rockström verkligen bekymrade sig om Netflix utsläpp av växthusgaser kanske det finns något annat han borde kräva av bolaget – men det kan han inte göra, eftersom Rockström aldrig skulle komma på tanken att bita någon av alla de händer som föder honom.

Agronomen Rockström, som i slutet på 1990-talet doktorerade på en avhandling om vattenanvändning i Niger har på 25 år blivit expert på alla former av miljöproblem i hela världen. Utan att ha studerat dem ordentligt, han har inte blivit klimatorakel genom egen forskning utanför Niger utan genom att visa sig skicklig på att framföra budskap som passar företag som vill verka miljömedvetna; de slantar upp för Rockströms projekt, eller för att få visa upp honom som rådgivare.

Sådana aktiviteter kan räcka för att man ska få en professorstitel i miljövetenskap. När Rockström någon gång levererar vad som ska föreställa egen forskning brukar det inte gå så bra – som när han häromåret förklarade vad svenskar borde äta (mindre och sämre kan man väl säga som en sammanfattning av det förslaget). Ett helt seminarium kom att ägnas åt att förklara varför han var fel ute. Svenskar ska äta kött – det är bra för naturen.

Studerar man Netflix egna rapporter om utsläpp visar det sig att hälften kommer från själva den fysiska produktionen av serier och filmer, och häften kommer från administration, IT-drift och marknadsföring.

Ett lämpligt förslag från Rockströms sida vore då förstås att kräva att Netflix skär ner på sina produktioner. Behövs verkligen alla de serier som företaget spottar ur sig (som en spinoff till The Witcher). Rockström jämrar sig över ”carbon footprint”, när han istället borde klaga på att många av serierna är karbonkopior av varandra.

Men så kan ju inte Rockström säga.

Men ett tips Johan, som du säkert får marknadsavdelningen med på – vänd på mitt förslag. Hävda istället att det bästa Netflix kan göra för miljön är att öka antalet prenumeranter och tittare. Ju fler som sitter i soffan och tittar på evighetslånga serier medan de äter chips och dricker läsk – desto mindre mänsklig aktivitet – och då minskar utsläppet av växthusgaser.

Netflix miljömål borde vara att alla i hela världen konstant ska sitta och titta på Netflix. Då upphör det mesta av mänsklighetens aktiviteter och utsläppen av växthusgaser går mot noll.

Förvisso innebär det kanske att mänskligheten som vi känner den upphör att vara just mänsklig.

Men Johan, det har väl ändå varit ditt mål hela tiden.