Det nya läkemedlet Lecanemab har givit hopp om hjälp för många Alzheimerspatienter – och deras anhöriga. Nu visar det sig att det är mycket dyrt.

Lecanemab har nyligen godkänts i USA. Sveriges Radio har pratat med professorn i hälsoekonomi Linus Jönsson vid Karolinska institutet som säger att det i USA kan kosta 265 000 kronor per patient och år.

Jönsson berättar också att kanske 100 000 svenska patienter skulle kunna ha nytta av Lecanemab. En multiplikation ger att det skulle kosta 26,5 miljarder att behandla dem alla med det nya läkemedlet. 2021 köptes det läkemedel på recept i Sverige för 33,2 miljarder kronor.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (Ema) har inlett en granskning av Lecanemab. De flesta tror att det kommer godkännas.

Ekot på Sveriges Radio har också pratat med hälsoekonomen Gustaf Befrits som sitter i Rådet för nya terapier (NT-rådet). NT-rådet ger rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel. Rekommendationerna bygger på ekonomiska och etiska prioriteringar.

– Det är ett väldigt utmanande pris, säger han till Ekot.

Befrits resonerar kring kostnaden och konstaterar att efterfrågan är hög, och att läkemedlet förmodligen kommer gå att sälja till ett mycket högt pris.

Lecanemab har tagits fram av det svenska forskningsföretaget Bioarctic, vars aktie gick som en raket på Stockholmsbörsen förra året. Under två dagar i september ökade kursen med 242 procent – från 92 till 315 kronor.

Alzheimers sjukdom

De flesta som drabbas av demens är över 65 år. Minnet försämras, den drabbade kan få svårt att hitta orden och glömmer namn och kan få svårt att hitta. Oftast är det närminnet som påverkas.

Demensen kan också påverka den sjukas personlighetet Den kan bli lättirriterad, initiativlös och tappa tappa lusten för tidigare intressen.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen. WHO uppskattar att den utgör 60–70 procet av alla demensfall i världen. Enligt en svensk undersökning från 2012 uppskattades att drygt 5 procent av alla över 65 i Sverige lider av Alzheimers.

Alzheimers sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom som hittills är obotlig. En av orsakerna till Alzheimer är proteinet beta-amyloid, som lagras i hjärnan. Det är det proteinet som bekämpas av Lecanemab, men inte heller Lecanemab botar sjukdomen. Det sätts in i ett tidigt stadium och kan skjuta upp sjukdomsförloppet.

Gustaf Befrits förklarar för Ekot att det kan dröja innan svenska patienter kan få del av läkemedlet, även om NT-rådet skulle säga ja.

Först ska de diagnosticeras och sedan ska de bedömas som lämpliga för behandling.

– Det går inte att klara av 100 000 patienter på en eftermiddag, konstaterar Befrits.

Han bedömer sedan att det skulle ta ett till två år innan svenska Alzheimerpatienter får tillgång till Lecanemab.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.