Microsoft köpte nyligen den uppmärksammade ChatGPT av OpenAI, i en investering i mångmiljardklassen. Redan 2019 investerade man tio miljarder i AI-utvecklaren, nu tar man nästa steg. Chatboten kommer integreras i sökmotorn Bing och webbläsaren Edge. Man hoppas ta marknadsandelar av Google. Men Google svarar direkt och lanserar utmanaren Bard. Dessutom kommer kineserna med en utmanare.

Microsofts köp av ChatGPT är tänkt att lyfta sökmotorn Bing, som länge haft det svårt på marknaden. Det blir en ny era för sökningar på internet, lovar vd Satya Nadella. Microsoft tar nu upp kampen på allvar med Google, vars sökmotor varit dominant under två decennier.

Tekniken i ChatGPT kommer omskapa i stort sett all mjukvara, tror Nadella. Över 100 miljoner människor har testat chatboten sedan den lanserades i fjol. Man har testat att låta den skriva essäer, tal och akademiska prov, på bara sekunder. Många inom skolvärlden är nu rädda för att fusket kommer öka, skriver AFP.

För mer komplexa frågor, som planering av en resa, kommer ett chatfönster öppnas i Bing.

Normalt sett har man en rad man skriver på, och sedan får svaren i en lista. Men möjligheterna kommer nu utökas. Vill man till exempel ha hjälp att skriva ett mejl eller förbereda sig för en arbetsintervju går det bra.

Dessutom kommer den nya Bing vara mer avancerad och mer precis i svaren, än den nuvarande ChatGPT.

I Googles fall heter utmanaren Bard, vilket presenterades i måndags. Bard är en chattbot man kan konversera med. Man plockar direkt upp handsken Microsoft kastat och vill försvara sin marknadsledande position.

Nyheten kom samma kväll som konkurrenten publicerat sitt köp av ChatGPT.

Teknikanalytikern Rob Enderle tror att AI kommer förändra marknaden på samma sätt som när internet populariserades. Då föll jättar som AOL och CompuServe, när människor hittade ett nytt sätt att tillgodose sig information.

Han tror också att Google fortfarande lever på att deras sökmotor är världens största, men det kan förändras och den kan gå samma öde till mötes.

Googles vd Sundar Pichai säger att Bard kommer testas och en plan för bredare lansering kommer inom några veckor. Bard ska kombinera vidden av världens kunskapsbas med styrka, intelligens och kreativitet från Googles språkmodeller. Kunskap från nätet ska mixas med färska, högkvalitativa svar.

Kina kommer också gå in i kapplöpningen med Baidu, en sökmotor som man nu utvecklar en AI-stödd chattbot till. Det finns mindre konkurrenter, men Baidu är den överlägset största att nu ta upp kampen med amerikanerna.

Baidus chattbot kommer heta Ernie Bot, men något lanseringsdatum är inte fastställt. Baidus aktie steg med över 15 procent efter nyheten. Man har under de senaste åren breddat sin verksamhet, som nu innehåller AI, molntjänster, teknik för självkörande blar och reklamintäkter.

Ernie Bot kommer integreras i sökmotorn och fungera på ett liknande sätt som ChatGPT.

Fakta om chattbotar

En chattbot kan också kallas för en textrobot. Den producerar text åt användaren. Den kan både programmeras för specifika ändamål, som journalistiska, eller användas som en virtuell assistent.

Den kan som assisten besvara frågor eller utföra uppdrag. Frågorna kan ställas i en form av löpande text, där användaren har ett “samtal” med chattboten.

Chattboten behöver kontinuerligt programmeras för att bli bättre på att svara på användarnas frågor. Svaren kommer oftast på ett sätt som ska likna hur en människa skriver eller uttrycker sig.

Den allra första chattboten hette Eliza och skapades redan 1966, av Joseph Weizenbaum på MIT i USA.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.