Sagan om Biden och de hemliga papperen rullade i veckan vidare. Det var framförallt två saker som fick rubriker. För det första att FBI redan i november förra året genomsökte de lokaler där Biden inrymde en tankesmedja 2017–2019, vilket var det första stället fynd av bortslarvade hemligheter gjordes. Detta går inte direkt emot vad som sagts tidigare men det har fram tills nu förtigits.

För det andra verkar Bidens ohängde son Hunter ha använt en hemlig text från amerikanska utrikesdepartementet för privat bruk. I ett email till en affärskollega som hittats på Hunter ”laptop from Hell” verkar han ha plagierat ett klassificerat dokument från 2014 rörande Ukraina, där han då var engagerad i diverse skumraskaffärer.

I onsdags morse genomsökte FBI sedan också Bidens strandvilla i Delaware. Några hemliga dokument hittades förvisso inte denna gång, men händelsen spädde givetvis på både allmänheten ilska över och medias feberlika hantering av det inträffade. För då även Trumps vicepresident Mike Pence härförleden nu hittat hemliga handlingar i sitt hem har skandalen nått närmast hysteriska proportioner. Det är nu så illa att det amerikanska nationalarkivet i veckan gick ut och uppmanade alla levande före detta presidenter och vicepresidenter att bokstavligen gå igenom sina byrålådor. Den ende som såhär långt kommenterat begäran är Barack Obama, som dock inte är beredd att ge några löften om att göra så.

Veckans andra stora politiska nyhet blev att den nya republikanska majoriteten i representanthuset vägrade godkänna demokraterna Adam Schiff och Eric Swalwell som ledamöter av kammarens intelligensutskott, som handhar frågor av säkerhetspolitisk natur. Motiveringen är att Schiff under riksrättsåtalen mot Donald Trump läckte hemlig information till pressen som ett såll. Och att Swalwell har ett förhållande med en kvinna som visat sig vara kinesisk spion. Vilket ju båda är allvarliga saker, minst sagt. Demokraterna ser dock det hela bara som hämnd för deras egen blockeringarna av ett antal republikaner under förra mandatperioden de ansåg inte tog avstånd nog från Trump efter upploppet i Washington DC den 6 januari 2021. Politiken i DC puttrar med andra ord på som vanligt.

Anhängarna till fortsatta restriktioner för att bekämpa Covid får det allt svårare. På senare tid har det nämligen inte bara visat sig att delstater med obetydliga nedstängningar, som Florida och South Dakota, överlag haft samma dödstal som stater typ New York och Kalifornien, som införde drakoniska åtgärder. I veckan presenterades också en stor studie i en internationellt erkänd vetenskapstidskrift som visar att motståndarna till masktvånget har haft rätt från början om att ansiktsskydd ger litet till inget skydd alls mot Covid (och andra luftburna sjukdomar). Uppgifterna anses nu därför komma att påskynda avskaffandet av kvarvarande maskkrav på bland annat sjukhus och vissa skolor.

En kvinna som möjligen blev 96 år har hittats i Chicago. Men alltså bara möjligen, för hon kan ha varit död i upp till tjugo år redan. Osäkerheten beror på att kroppen hittades i en frysbox i det hem hon bodde i tillsammans med sin dotter. Hennes barnbarn, som bor på övervåningen, säger dock att hon inte träffat mormor på 20 år och grannar hävdar att de inte sett tanten ”på många år.” Vilket skapar misstankar om att dottern, när mamman nu än trillade av pin, helt enkelt stoppade henne i frysen för att kunna fortsätta lösa in hennes pensionsutbetalningar. Vad som händer nu är dock oklart då polisen ännu inte verkar gjort något gripande.

På tal om polisen kan vidare nämnas att polischefen i Haines City, Florida, skapade rubriker då han häromdagen kommenterade uppgiften att en inbrottstjuv skjutits till döds av en hemmansägare. Angelägen att undvika liknande händelser i framtiden röt han nämligen ifrån på allvar – om att andra inbrottstjuvar bör betänka att många husägare i Florida har vapen, samt uppenbart är beredd att använda dem! Man kan ju ganska lätt föreställa sig hur mycket annorlunda en svensk armbandspolis låtit om hen kommenterat en liknande händelse i Sverige…

Till sist kan noteras att annorlunda saker ibland händer – och hittas – vid bensinstationer. Som när en anställd på en station utanför Mobile, Alabama, i måndags fick syn på något på marken som vid närmare granskning visade sig vara en mänsklig penis. När polisen kom till platsen behövde de dock inte lägga fyndet i någon Upphittat-låda. De kunde nämligen snabbt konstatera att organet tillhört en man som samma morgon dött i en motorcykelolycka i närheten. Denna hade varit så våldsam att beståndsdelen slitits av och sedan studsat runt hörnet före den landade på bensinstationens parkeringsplats. Man får anta att ägaren nu återförenats med sin stolthet och att de i slutändan får en gemensam begravning.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.