Tre kvinnor kidnappades, drogades och våldtogs i en lägenhet Falkenberg.

Zayar Kamaran Mahmod och Sarmad Blasini ska ha hållit tre unga kvinnor i en lägenhet mot deras vilja och våldtagit dem mellan torsdagen och fredagen i förra veckan.

De häktades under eftermiddagen för människorov och grov våldtäkt.

Blasinis häktningsförhandlingen fördröjdes eftersom tolken inte hade avlagt tolked och inte vågade uppge sitt namn så Blasini hörde det. Han skulle tolkat på den nordkurdiska dialekten Badinani.

Kamaran Mahmod fick tolkhjälp på kurdiska.

De unga kvinnorna hölls i Blasinis lägenhet mot sin vilja mellan torsdag och fredag förra veckan, menar åklagaren. De ska ha utsatts för grova våldtäkter och enligt tidigare uppgifter ska de ha blivit drogade.

En av kvinnorna lyckades rymma från lägenheten barfota och slå larm. Vittnen har berättat om en stor polisinsats som följde, där poliser med dragna vapen och polishund stormade lägenheten där de unga kvinnorna hölls.

Lägenheten ligger på Strandvägen i Falkenberg, nära Tullbroskolan.

– Jag gör det inte för att jävlas, men när det är ett så känsligt läge så vill jag inte lämna fler upplysningar.

Jouråklagaren Klas Lundgren är förtegen på grund av förundersökningssekretess, men några uppgifter kom ur honom.

Offren har kallats unga kvinnor och tonåringar. Kan man sluta sig till att de är 18 eller 19 år?

– Det finns ingen definition på det ena eller det andra där.

– Man kan sluta sig till att de är över 15, det kan man göra. Man kallar kanske inte 13–14-åringar för unga kvinnor. Tonåringar mellan 15 och 19 kan man kalla för unga kvinnor.

Så du vill inte säga om de är över eller under 18?

– Nej, jag gör inte det nu, säger Lundgren.

Intilliggande Tullbroskolan är en högstadieskola.

Klas Lundgren berättar att det hållits ett tiotal förhör. Det hölls förhör med de båda misstänkta redan i fredags. De utsatta kvinnorna har hörts och några vittnen.

Det kan bli Klas Lundgren som får ärendet på sitt bord, eller någon annan på åklagarkammaren i Halmstad. Under häktningsförhandlingen drev han det som jouråklagare.

Finns det tecken på att detta är en del i ett större sammanhang, med fler inblandade än de två misstänkta?

– Det är också för tidigt att uttala sig om.

För att du inte vet eller för att du inte kan?

– Man kan aldrig utesluta att det är en del i ett större sammanhang, men det finns inga uppenbara tecken på det i nuläget.

Tror du att kvinnorna följde med frivilligt till lägenheten?

– Det finns uppgifter om hur det där har gått till, men om man ska säga om det är frivilligt eller inte … Det är en bedömningsfråga, faktiskt.

Häktningsförhandling

I fredags anhölls de båda för olaga frihetsberövande och grov våldtäkt. När helgens jouråklagare lämnade in sin häktningsframställan på söndagen hade han uppgraderat brottet till människorov.

Både människorov och grov våldtäkt har ett minimumstraff på över två års fängelse. Då ställs lägre krav på åklagaren att visa att det finns risk för fortsatt brottslighet, flyktfara eller att personen kan förstöra utredningen.

– Då räcker det med tillstymmelse till någon av riskerna för att personen ska bli häktad, förklarar Lundgren.

Straffet för människorov är fängelse mellan 4 och 18 år, eller livstid. Straffet för grov våldtäkt är fängelse mellan 5 och 10 år.

Enligt Aftonbladet har den ena mannen tidigare dömts för misshandel till 8 års fängelse, och dessutom för stöld och brott mot knivlagen. Båda är dömda för narkotikabrott.

Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.