Två män från Sverige är häktade i en stor droghärva i Finland. Inspirerade av Södertäljemaffian har man etablerat sig i det vakuum som uppstått efter att inhemska kriminella satts i fängelse. Den stora FBI-ledda insatsen Anom stoppade tillfälligt drogförsäljningen på Finlands gator. Men efterfrågan är fortsatt stor, speciellt på kokain. Med 1 000 kronor per gram på gatan är drogen en mycket bra affär för säljarna.

En svensk 45-åring började i fjol värva finländare till ett nytt kriminellt nätverk. Inspirationen är Södertäljemaffian. Man hade som plan att bli en ny stor aktör på den finska drogmarknaden.

Kriminalinspektör Kimmo Sainio från Helsingforspolisen säger att 45-åringen hänvisade till diskussionstrådar om Södertäljenätverket i sin marknadsföring, skriver HBL.

Syftet var att bygga ett nytt brand, enligt Sainio.

Tillsammans med polisen i Västra Nyland har Sainios enhet utrett gängen. Att man kom gängen på spåren beskrivs som en slump, då en person som nu är häktad greps förra sommaren för våldtäkt. På det följde en utredning om brott relaterade till vapen och droger.

Den 45-årige svensken var själv del av Södertäljemaffian kring 2008. Den andre huvudmisstänkte mannen är sverigefinsk, runt 50 år och utflyttad från Sverige 2020. Han har enligt HBL inga tidigare kopplingar till gängkriminalitet, men är dömd fyra gånger för narkotikabrott.

I utredningen finns ytterligare ett tiotal misstänkta personer, samtliga finländare. Gänget hade smugglat in och distribuerat droger till ett värde av 4,5 miljoner kronor.

Vid en husrannsakan beslagtogs cannabisodlingar, amfetamin, kokain och vapen. Som bevismaterial finns också en video där den 45-årige ledaren misshandlar en medlem i disciplinärt syfte.

Enligt Sainio var grunden för gängets bildande personliga kontakter och stor efterfrågan på droger i Finland. En stor anledning är att narkotikamarknaden påverkades stort av den FBI-ledda insatsen mot internationell organiserad brottslighet.

Man lyckades plantera in den krypterade meddelande-appen Anom i kriminella gängs telefoner.

Det som också kallades Operation Trojan Shield handlade om att kriminella använde appen, vilket gjorde att polismyndigheter och underrättelsetjänster fick tillgång till deras kommunikation. Det handlar om miljoner meddelanden som samlades in 2018 till 2021.

I Finland kunde man tack vare detta slå till mot till exempel Bandidos och Hells Angels. Enligt beräkningar hade det under den tidsperioden smugglats in totalt 2 300 kilo av olika droger plus hundratusentals tabletter med bland annat ecstasy.

En tredjedel beslagtogs av polis, resten hade redan gått ut på marknaden. De stora aktörerna kunde sättas i fängelse, men efterfrågan på droger bestod.

Den drog som varit mest efterfrågad de senaste åren är kokain. Användningen har ökat och priset på gatan är 1 000 kronor per gram.

I fjol satte Helsingforspolisen dit en utländsk man som försökte smuggla in 2,4 kilo från Peru. Han var del i ett gäng och distributionen skulle ske med hjälp av finländare. Vinsten man hann göra kan ha gått till en kartell i Peru, enligt polisutredningen.

Enligt kriminalinspektör Sainio finns det ingen risk just nu för att utländskt styra ligor ska etablera sig i Finland. Däremot gör sådana ligor kortare stötar i landet, där man reser dit i någon vecka för att begå brott, och sedan lämnar. Han tror att motivet till taktiken är att minska risken att åka fast där. Risken är mindre om man inte etablerar en permanent närvaro.

Han beskriver att ligorna i Finland inte är lika organiserade som i Sverige. Vinsten från droghandeln går till en luxuös livsstil, inspirerad av gangsterkulturen. Han ser dock en risk att det kan gå samma väg som i Sverige, eller lockas att bli hantlangare åt mer organiserade ligor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.