30 minuter i underjordens mörka kval, utan att våga skrika på hjälp när andra ser på, från ljuset ovan jord. En lördag strax före lunch strosade Leonard Shoulders upp till sin busshållplats i Bronx, New York. En handfull människor väntade på sina turer, och tittade ner i telefonerna. Shoulders filosoferade stilla över livet, men kände plötsligt hur trottoaren skälvde till en aning. Och igen. Men vad var det som pep?

Plötsligt öppnades ett slukhål på trottoaren, och han störtade ner nästan fyra meter i ett underjordiskt förråd, fyllt med råttor. ”Råttorna klättrade på honom, och han kunde inte röra sig”, sa hans bror, Greg White, till CBS New York. ”Han vågade inte skrika, då han var rädd för att råttorna skulle ta sig in i hans mun.” Först efter en halvtimme lyckades brandmän dra upp honom ur det djupa hålet, hela tiden omgiven av orädda gnagare som intresserade sig för besökaren.

Slukhålet som slök Leonard Shoulders

Det här skedde 2020 och visar hur eftersatt stadens underhåll är, men framför allt hur de två miljoner råttorna trivs alldeles utmärkt. New York Post har i en serie artiklar granskat stadens nye borgmästare Eric Adams arbete med att försöka få kontroll över situationen. Böter för den som är för snabb med att ställa ut soporna, nya sopkärl av plåt och mer frekvent sophämtning hjälpte inte. Under de första åtta månaderna på posten under 2022 ökade klagomålen på råttor med 70 procent, jämfört med 2020.

Entré för råttfångaren i New York. I december utannonserades ett välbetalt jobb för den tuffing som kunde arbeta ”gränsöverskridande bland stadens många myndigheter”. Uppdrag: döda så många råttor som det är praktiskt möjligt. Skadedjursbekämparen Ernie Schicchi, med 27 år i branschen, sa i en intervju med New York Post: ”New York City kommer inte att vinna. Det måste hända för mycket, överallt på en gång. Råttorna kommer att vinna.”

Men Curtis Sliwa, mediepersonlighet och grundare av den ibland omstridda frivilligorganisationen Guardian Angels, sa att han kunde göra jobbet gratis, möjligen för att få publicitet. Hans plan var först att släppa ut hemlösa katter i områden med många råttor. Samtidigt finns det redan många hemlösa katter i staden, som inte nämnvärt minskat populationen.

Sliwa började istället med att städa undan gamla sopor utanför borgmästarens eget hus; Adams har för övrigt flera gånger fått råttrelaterade böter. Media fanns på plats när Guardian Angels, iförda röda baskrar, också skurade gatan med ammoniak. Det uppskattades inte riktigt av Adams, som enligt uppgift ringde upp Sliwa och skällde ut honom ”Håll dig för helvete borta från mitt hus!” Den uppretade tonen kan bero på att Sliwa också ställde upp i det senaste borgmästarvalet, men förlorade mot Adams. Efter ett år som borgmästare har han inte längre riktigt folkets gunst.

Under tiden fortsätter råttorna sin erövring av staden, trots enträgna ansträngningar med att ta kål på dem. Ett sätt är att dumpa torris i de irriterande gnagarnas hålor, som sedan snabbt övergår till koldioxid och kväver dem. Det görs bland annat i den mondäna stadsdelen Lower Manhattan, där man ser det som lämpligt att undvika giftiga bekämpningsmedel.

Media bjöds in till en demonstration 2018, där den dåvarande borgmästaren Bill de Blasio närvarade: ”När du väl har lagt in den där torrisen kommer råttor inte levande därifrån.” Vad som följde var mer ett avsnitt ur Tom & Jerry, där en råtta inte alls ville vara med och leka. Trots enträgna försök att mosa den med en spade sprang den undan till nya jaktmarker.

U-LANDSSTANDARD. Drivor av sopor som väntar på hämtning utgör en buffé för råttorna, som på denna bild från oktober (foto: Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency via AFP)

Och än synes ingen anställd råttfångare i New York, trots en tänkt årslön på upp till 1,6 miljoner kronor. Borgmästare Eric Adams har en del att göra med det eftersatta underhållet och brottsligheten i staden. Motståndaren i valet, Curtis Sliwa, nöjer sig med att ha tryckt till Adams genom att städa upp hans skräp, i närvaro av journalister.

Om tre år är det dags för ett nytt borgmästarval, och då kanske man har hittat en tuff råttfångare. Mer troligt är nog att råttorna fortsätter ha det bra i underjorden.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Medförfattare till "Seriesams Guide till alla serier i Sverige 1847-2019".