Cyberhacker stödda av Nordkorea stod för hälften av alla kryptostölder under 2022, till ett värde av 17 miljarder kronor. Hotet om kryptostölder är nu fyra gånger så stort, enligt blockkedjeanalytikerfirman Chainalysis. Fjolåret var det största någonsin för kryptostölder, skriver man i en rapport.

Nordkorea är isolerade på den globala marknaden och belagda med kraftiga sanktioner. Men hackare har nu utvecklat kryptostölder till ett effektivt vapen i diktaturens arsenal, skriver The Independent.

Enligt rapporten var värdet av landets exporterade varor 2020 1,42 miljarder kronor. Kryptostölder är med andra ord en betydande del av landets totala ekonomi. 44 procent av all stulen kryptovaluta var från Nordkorea, totalt stals 38 miljarder.

Man skriver också att den största mängden av olagligt värde som körs genom kryptomixerna utgörs av stulet krypto av hackare. De flesta från grupper kopplade till Nordkorea. Dessa blir inte avskräckta av hot från amerikanska sanktioner, eftersom de befinner sig i en icke-kooperativ jurisdiktion.

Kryptomixers är ett verktyg som gör transaktioner mer anonyma. Dessa används också för penningtvätt.

Oktober var den allra största månaden för kryptostölder, näst efter mars. Stölderna går i vågor under året, med just de månaderna som toppar. I oktober skedde 32 attacker och krypto om 7,75 miljarder kronor stals.

Nordkorea kopplas samman med brottssyndikat som Lazarusgruppen, som är de mest profilerade kryptohackarna. De har stulit till ett värde av 17 miljarder under flera attacker i fjol. 2022 slog de alla rekord, enligt rapporten från Chainalysis.

I fjol var också första gången som amerikansk polis beslagtog stulen krypto från Nordkorea, till ett värde av 300 miljoner. Attackerna spås bli svårare att genomföra i år, och resultera i mindre stöldgods.

82 procent av alla stölder skedde genom DeFi, decentraliserade finansinstrument. Användare av DeFi vet vad som kommer hända med deras investeringar, tack vare smart kodning av instrumenten som är fullt tillgänglig för offentligheten.

Den formen av transparens som finns i DeFi gör dem också mycket attraktiva för hackare. De kan leta efter svagheter i koden och slå till på precis rätt tillfälle, för att maximera mängden stulen krypto.

Enligt David Schwed, chef för blockkedjesäkerhetföretaget Halborn, prioriterar utvecklarna av DeFi tillväxt framför allt annat. Medel som kunde avsatts för att stärka säkerheten går i stället till bonusar, för att locka kunder. Han menar att de borde ta efter traditionella finansinstitut, och göra sina plattformar säkrare.

Till exempel kan man föra in mekanismer som pausar eller stoppar transaktioner när misstänkt aktivitet upptäckts. Och utveckla scenarion av hacking, som testas i instrumentet.

Samtidigt i fjol utförde Nordkorea också sex kärnvapentest, och har ökat tempot i sin utveckling av kärnvapenprogram under Kim Jong-un. Man avfyrade också ett rekordstort antal missiler i fjol, trots sin haltande ekonomiska situation.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.