Nu blir kaffet billigare. Kilopriset sjunker med 10 kronor enligt Matpriskollen. Men Gevalia väljer att gå mot strömmen.

Matpriskollens vd Ulf Mazur har intervjuats av TT. Han säger att alla de större kedjorna sänker kilopriset med uppemot 10 kronor. Butikschefen på Willys Örebro Marieberg, Björn Freij, bekräftar sänkningen:

– Det skiljer lite, men i snitt ungefär fem kronor per paket.

Den där tian per kilo som Matkollen pratar om?

– Ja, det stämmer jättebra.

Enligt SCB:s inflationsindex KPI var inflationen 12,3 procent i december. Livsmedelspriserna har ökat tretton månader i rad så sänkta kaffepriser är åtminstone en liten tröst.

– Det är dit man vill att inflationen och allt ska hamna. Även om de kanske gjort höjningar så har de kunnat stabilisera det och fått bättre koll på kostnaderna. Och gör de sänkningar så gör vi sänkningar, förklarar Björn Freij.

Gevalia mot strömmen

Morgonpostens favoritindikator när det kommer till inflation är Twitteranvändaren som kallar sig Guld & gröna skogar. Han har sin matkasse som han handlat på Willys i Örebro de senaste två åren. Förutom en marginell sänkning i maj 2021 har priset bara stigit för kaffesugna örebroare.

Guld & gröna skogar har Gevalia mellanrost i matkassen. Den största höjningen kom för ett år sedan när priset höjdes med hela 15 kronor, från 86 till 101 kronor/kg. I januari låg det på nästan 119 kronor.

Det har gått tre veckor sedan Fredrik, som han heter, gjorde sin senaste uppdatering så vi skrev och fick svar:

Hej! Sista mätningen som gjordes 11 januari visade 118,89 kr per kilo. Tittar jag idag har samma vara ett kilopris på 130,89 kr (?!). Så jag ser ingen mattning, tvärtom. /Fredrik

Dyrare kaffe i Örebro, med andra ord. Det stämmer inte alls med Matkollens glada budskap.

Nu framgår det säkert varför vi ville prata med just Björn Freij på Willys i Örebro. Han har svaret:

– Vi har sänkt priset på alla sorter utom Gevalia, för Gevalia har aviserat en prishöjning. För alla övriga leverantörer sänkte vi priserna i onsdags.

Vet du varför Gevalia har höjt priset i stället för att sänka?

– Det vet jag inte. Gevalia ägs av ett företag som heter JDE – det är inget svenskt företag (holländska Jacobs Douwe Egberts, reds anm). Ett multinationellt företag. Varför de har valt att höja, det har jag inte fått något svar på.

– Jag vet bara att Löfbergs, Arvid Nordquist och Zoégas har sänkt sina priser. De har väl kommit till rätta med skördar och kan få till en bra prisbild.

När kaffepriset sjunkit och priset på Gevalia har gått upp, syns det på försäljningen?

– Det är klart det märks. Gevalia står still i hyllan och de andra sorterna rör sig mer. Kunderna är priskänsliga nu och tittar mer på vad varorna kostar, avslutar Björn Freij.

Goda skördar

Ulf Mazur på Matkollen har förklarat prissänkningen med att kaffeskördarna i Brasilien har varit bättre än väntat, samtidigt som efterfrågan har minskat.

På råvarubörserna har priset på kaffe varit på väg ned från höga nivåer i snart ett halvår. Det stora fallet kom i oktober och november. I New York nåddes toppen i februari 2022 med 2,58 dollar per pund (454 gram). Bottennoteringen nåddes den 11 januari med 1,44 dollar. I går, den 2 februari låg priset på 1,78 dollar.

Morgonposten har försökt nå Gevalia och Jacobs Douwe Egberts för en kommentar, men har ännu inte fått något svar.

 

Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.