Ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj fick sin jaktstuga genomsökt av underrättelsetjänsten SBU. Han är misstänkt för korruption och förskingring. Men sedan tidigare är han mest känd för att ha hjälpt nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskiys politiska karriär. Den tidigare svurne nationalisten pekas nu ut som ett inre hot mot Ukrainas säkerhet.

Utredarna är intresserade av påståenden om att han förskingrat drygt tio miljarder kronor från två oljebolag, där han tidigare var majoritetsägare. Ukrainska staten konfiskerade innehavet av oljeproducenten Ukrnafta och raffinaderiet Ukrtatnafta, när kriget bröt ut.

59-årige Kolomojskyj föddes i en judisk familj i Dnipropetrovsk i dåvarande Sovjetunionen. Han tog ingenjörsexamen från stadens Nationella metallurgiska akademi 1985.

När Sovjet föll började han importera utländska varor, och sälja inhemska metaller på den internationella marknaden. Han tog över tillgångar som tidigare tillhört staten och mutade domare och myndighetspersoner, skriver DailyMail.

Han ska också ha ett rykte om sig att vara skoningslös. En gång anlitade han hundratals busar beväpnade med basebollträn, järnrör och kedjor för att ta över ett stålverk. På 2010-talet var han en av Ukrainas mest inflytelserika män, och styrde till och med 2016 landets största bank PrivatBank.

Efter Euromajdan 2014 började han finansiera Azovbataljonen och blev själv en hårdnackad försvarare ukrainsk nationalism.

MÅNGSIDIG MAN. Kolomojskij har dels varit en givmild finansiär av den ofta nazistutpekade Azov-bataljonen…

Kolomojskyj stödde Zelenskyj när han kampanjade för att bli president 2019. Han ägde också tv-kanalen som gjorde Zelenskyj till en känd komiker. I Panamadokumenten anklagas han för att ha snuvat kunder på pengar för att bygga upp sin förmögenhet.

PrivatBank behövde lösas ut av staten med 45 miljarder kronor 2016, för att inte kollapsa. Och frågor väcktes om Kolomojskyjs affärer i stort.

2020 blev han satt under sanktioner av USA. Han påstås ha tvättat 55 miljarder kronor i skalbolag och köpt industrier och kommersiella fastigheter runt om USA.

Han ska ha satt upp ett av USA:s största Ponzibedrägerier, och är en av landets största fastighetsägare i mellanvästern. Han hade i USA en vision om att återuppväcka den sargade stålindustrin.

…och dels är han israelisk medborgare och en aktiv utövare av judendomen

Kunders lån i PrivatBank blev i själva verket styrda till bolag utanför Ukraina, via skalbolag. Han hade dock själv sluppit hårdare granskning av ukrainska myndigheter, förrän nu.

En orsak till tillslaget mot honom är att Ukraina har viktiga möten med EU framför sig. Man vill visa utländska finansiärer att man tar korruptionen i landet på allvar.

Enligt SBU:s chef Vasyl Maliuk har man via räden riktat ett hårt slag mot landets ”inte fiende”. Alla som vill skada Ukraina, speciellt under krig, kan förvänta sig att hamna i handbojor, tillade han. Man gjorde även ett tillslag mot landets förre inrikesminister Arsen Avakov.

Polis gjorde också tillslag mot skatteverkets kontor i Kiev och högt uppsatta chefer har fått sparken, enligt inrikesminister David Arakhamia.

Förra veckan blev ett dussintal högre chefer inom försvarsmyndigheten avskedade och en topprådgivare till Zelenskyj avgick. Presidenten uppmanar till fler aktioner mot systematisk korruption, men säger också att nödvändiga åtgärder vidtagits.

Personer i regeringen som inte når upp till rimliga krav från staten och samhället ska inte sitta på sådana poster, sade han i ett tal till folket.

Försvarsministeriet meddelade förra veckan att viceministern Vjatjeslav Sjapovalov avgick. Han var arbetade med logistik för armén och anklagades för att sålt kontrakt för mat för två och tre gånger marknadsvärdet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.