När Sina Samadi 2 januari tog igen sig i en lägenhet efter nyårsfirandet fick han påhälsning av polisen.

En patrull hade sänts till en adress på Tulegatan i Stockholm efter ett tips från någon som tyckte att det luktade väl mycket cannabis i trappuppgången.

Väl framme kunde polisen snabbt konstatera från vilken lägenhet lukten kom, knackade på och möjligen häpnade en del av poliserna över att det var Sean Banan som öppnade. Sina Samadi – som är Sean Banans verkliga namn – erkände senare i förhör att han rökt på – men att det hade skett under en fest på nyårsaftonen.

Han medgav dock i förhöret att det inte rörde sig om en engångsföreteelse.

Det började nu igen en månad sedan ungefär. Jag tar det för min ångest som kommer och går. Jag röker på fester där folk bjuder och jag frågar folk om det.

Han berättade att han övervägt att hantera sin ångest med hjälp av antidepressiva preparat men valt att ”skita i det”.

Om det luktade cannabis i en trappuppgång på Tulegatan så luktade det på ett helt annat sätt i andra delar av Stockholm. Några timmar innan tillslaget mot uppgången där det luktade cannabis hade en port sprängts i Grimsta och en i Bagarmossen. Ett led i de pågående gängkrigen, som gick in i en än intensivare fas julen 2022:

• Mord 25 december

• Sprängning 27 december

• Sprängning 28 december

• Skjutning, en död, två skadade samt en sprängning 31 december

• Sprängningar Bagarmossen och Grimsta 2 januari

• Sean Banan röker på 2 januari

• Skjutning, en död, en skadad 4 januari
• Sprängning 5 januari

Därefter har Stockholm upplevt två mord, tio skjutningar och tolv sprängningar.

Krutröken har stått nästan lika tät över Stockholm, som cannabisröken i en uppgång på Tulegatan. Patruller har varit på plats både där det luktade rök och där det luktat cannabis. I det senare fallet fick man åtminstone fast den skyldige.

Kanske beror Sean Banans cannabisbruk egentligen på nervositet? Han är rutinerad och van att stå på scen, har spelat in film och varit med i Mello. Men nu väntar faktiskt något nytt.

11 februari har en musikaluppsättning av Djungelboken premiär på Göta Lejon i Stockholm och Sean Banan ska spela Kung Gibbon. Det blir alltså inga banansånger för Sean – däremot får han spela någon som gillar att äta bananer. Han har därmed lite gratis i rolltolkningen, och borde väl därför inte vara vare sig nervös eller deprimerad.

Om han ändå är orolig och lite ledsen kan han väl muntra upp sig med bananer? Inte genom att röka skalet – det är bara en myt att det skulle ge hallucinogena effekter. Men det finns små mängder serotonin i skalet – och om man äter väldigt, väldigt många bananskal kan det ha effekt på ens humör. Problemet är bara att man också är garanterad en rejäl diarré.

Sean Banan är tidigare dömd för narkotikabrott och innehav av nästan ett gram kokain i oktober 2020. Den gången föll hann på eget grepp. Han stod i toalettkön på krogen Mister French i Gamla Stan. Polisens narkotikagrupp på Södermalm befann sig inne på toaletten för en kontroll. När de kommer ut möts de av Sean Banan som säger “nu är det min tur” samtidigt som han enligt polisen gör “ett snortande ljud”.

När poliserna börjar prata med honom erkänner han att han använt narkotika. Sean Banan kan därför betraktas som en förnyare av språket. Förr sa man “själv är bästa dräng”, numera har vi också tack vare Sean uttrycket “själv är bästa angivare”.