Svt uppmärksammar att folkhögskolor måste dra ner på verksamheten efter det att regeringen meddelat att det extra stödet till folkhögskolor uteblir.

För att åskådliggöra vågen av ångest som rullat in över landets folkhögskolor har man valt att göra ett reportage från Bona folkhögskola. Den grundades 1984 med Vänsterpartiet som ägare och huvudman.

Annelie Dahlqvist, som är rektor på Bona folkhögskola är mycket bekymrad.

– Jag har arbetat inom folkhögskolan sedan 90-talet och det här är första gången jag är med om att vi inte får extra stöd. Vi har alltid kunnat leverera när samhället behövt det. Nu kommer vi inte kunna det.

Därför ska Bona strama åt kursutbudet och antalet deltagare – antagligen också skära ner på personalen.

Svt har inte besvärat sig med att studera kursutbudet på Bona folkhögskola. Där kan man hitta:

• Grundkurs i medicinsk yoga och kundaliniyoga
• Fortsättningskurs i medicinsk yoga och kundaliniyoga
• Socialism Idag? Marx, politik och ekonomi
Kundalini-yoga har blivit en form av yoga som ökat alltmer i popularitet – troligen därför att det anses att just denna form av yoga ökar utövarens sexuella energi.

Men är det verkligen vad samhället vill ska ”levereras” med hjälp av skattepengar?

Företagande på blodigt allvar

Prins Daniel har ett mentorprogram för unga företagare. Det är lite oklart varför just prinsen skulle vara en lämplig mentor. Han har förvisso varit delägare i ett gym, men den riktiga företagsamheten visade han väl genom att förföra Victoria, gifta sig med henne och bli prins?

Mentorprogrammet driver prins Daniel tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Den organisationen ägnade sig förr åt sådant som byggen av broar, vägar, utvecklandet av energiproduktion och tillverkning av stål.

Men det var som sagt förr.

En av dem som i dagarna handplockats av prins Daniel till mentorprogrammet är Amanda Mattson. Hon har utvecklat en automat med gratis mensskydd för användarna.

Amanda Mattson handplockades särskilt av Prins Daniel personligen, rapporterar Svt

Jag har ju haft mens sedan 13-årsåldern – och visst kan den komma oväntat. Men jag kan inte riktigt påminna mig att jag någonsin blivit ställd på grund av frånvaron av en mensomat. Det här är ett exempel på hur man uppmuntrar hjälplöshet och hur stat och företag väntas ansvara för varje individs personliga behov.

En mentor ska ju vägleda en yngre och mindre erfaren person. Vad jag funderar på är dels varför prins Daniel valt Amanda – och dels hur han ska vägleda henne vidare i hennes företagande? Med utgångspunkt från att det mest företagsamma prinsen gjort är att gifta in sig i kungafamiljen, frågar jag mig förstås om vägledningen kommer att vara typ:

”Hej Amanda, jag har en lista här på rika män i lämplig ålder. Jag tänkte vi skulle gå igenom den tillsammans och se vem som skulle kunna passa just dig och din profil”

Mindre apptitlig utveckling

Ádám Dinnyés pluggar på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, och saknade ett bra system för elever och lärare att förklara vad de tyckte var dåligt i skolan och dess miljö. Ádám utvecklade då en app och QR-kod så att elever och lärare med hjälp av sina mobiltelefoner kan anmäla brister som de upptäckt.

Systemet gick hem hos skolledningen som nu tillämpar Ádáms idé.

En av skolans funktioner är väl att göra elever vuxna, eller åtminstone få dem att mogna. Lärarna ska bidra till detta. Det innebär väl rimligen att man talar med varandra.

Men på Bäckadalsgymnasiet vill man slippa sådana gammaldags metoder. Nu ska elever och lärare kommunicera missnöje via en app. Antagligen tillsätter man en funktion i skolledningen som hanterar all denna digitala klagolåt. Nu gäller det bara för Ádám att uppfinna en metod för att resultatet av klagomålsbehandlingen ska kunna kommuniceras ut till elever och lärare.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!