Örfilen tar klivet in i sportens värld.

Med rejäl rotation i överkroppen och spänd handled kan en god örfilare knocka sin motståndare.

I brist på ett svenskt namn får det kallas slap fighting. Man mot man turas de tävlande om att örfila varandra över ansiktet. Mottagaren ska stå still och bara ta emot.

En örfil ska träffa kinden och får inte träffa öga, öra, hals eller tinning. Hela handen måste vara träffyta. Man får inte träffa med bara handloven.

Slap fighting växte sig först stort i Ryssland, Öst- och Centraleuropa och nu lägger sporten USA under sig.

Mest uppmärksamhet har MMA-organisationen UFC fått med sin nya turnering Power slap. Med professionell produktion och redan etablerad TV-distribution har Power slap fått stort genomslag på bara två veckor.

Ett videoklipp på ordföranden Dana White och hans hustru bidrog till publiciteten. I klippet sågs de örfila varandra på ett dansgolv på nyårsafton.

Power slap

De tävlande i Power slap får tre örfilar var i en duell. Om båda står på benen hela duellen ut avgörs den på poäng.

Den 18 januari var det premiär för tävlingen och TV-programmet. Det började med uttagningar i Las Vegas. I två avsnitt fick deltagarna demonstrera sina färdigheter i en uttagningstävling, uppdelade i fyra viktklasser. Flera av de hoppfulla knockades.

Lagledare för två lag valde sedan var sin trupp utifrån vad de sett. Ex-boxaren och tungviktaren Mitchell Sipe gick som förstaval.

De utvalda kämparna bor nu tillsammans i ett hus i rena dokusåpa-stilen.

Polska Slap Fighting Championship är en konkurrent. Organisationen har knutit till sig Arnold Schwarzenegger och Jake Paul som affischnamn och gör en satsning på USA-marknaden.

Amerikanska Slapfight Championship har hållit tävlingar i USA i flera år men riskerar nu att hamna i bakvattnet.

Kritik

I takt med publiciteten kommer kritiken mot den våldsamma sporten.

Boxningspromotorn Lou DiBella bänkade sig framför TV:n för att se på Power slap och kunde inte tro sina ögon. Han skrev på Twitter: “Om du tvivlar på att vårt samhälle håller på att braka ihop, se på det här”.

Den amerikanske neurologen Chris Nowinski tog också till Twitter. Han försvarade i och för sig vuxna individers rätt att välja farliga jobb, men konstaterade sedan att “… träffar mot huvudet utan försvar är sorgligt. Det påminner oss om att människor som inte tar risker ofta exploaterar dem som gör det.”

I Expressen varnar professorn och överläkaren i neurokirurgi Niklas Marklund för att sporten kan ge utövarna långtidskonsekvenser. “Hela poängen är att ge motståndaren rotationsskada mot hjärnan. Det är mycket dumt – på alla sätt”, menar han.

Utrustningssport?

Deltagarna i slap fighting stoppar bomull i örat för att skydda trumhinnan när det smäller till. De bär dessutom tandskydd.

Den som ska örfila pudrar talk på handen så domarna kan se var motståndaren träffades.

Comșa Simion

Den rumänska kampsport-promorn Real Xtreme Fighting (RXF) anordnar tävlingar i slap fighting. I Rumänien håller de sig inte till tre slag var.

Nyligen hölls ett mästerskap där Comșa Simion gick genom örfilar, eld och vatten för att ta hem segern. Han var uppsvullen i ansiktet redan innan finalen. Örfil efter örfil avverkades innan motståndaren gav upp. Efteråt såg Simions huvud ut som en basketboll insmord i talk och blod. Men han var glad över segern.

Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.