Bandidosledaren Mehdi Seyyed är gripen av polis. Han sitter häktad, anhållen för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Polisen slog till mot två adresser i Göteborg i går med koppling till Seyyed. Enligt uppgift fann man en betydande summa pengar i kontanter.

Åklagare Eva Wintzell arbetar på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (RIO). Hon har sagt till media att det finns flera brottsmisstankar, mot Seyyed och en annan person som också är anhållen.

Wintzell säger att det handlar om förmögenhetsbrott men hänvisar i övrigt till förundersökningssekretess. Men polisen har uppgivit till Expressen att det handlar om grovt bedrägeri och penningtvätt.

Den tidigare ledaren för Bandidos Göteborg jobbar numera dubbla skift. Han driver en exklusiv pizzeria samtidigt som han arbetat med säkerhet på Europanivå inom Bandidos MC.

Karriär inom Bandidos

Mehdi Seyyed kom till Sverige och Göteborg som fjortonåring från Iran 1989. Samma år som motorcykelklubben Bandidos startade sin första avdelning i Europa – i Frankrike.

Seyyed hamnade i förorten Gårdsten. I slutet av 90-talet dömdes han till fängelse ett par gånger för brott som olaga frihetsberövande, dopingbrott, vapenbrott och misshandel.

Tidigt 00-tal dömdes han också till fängelse ett par gånger för bland annat grovt vapenbrott och misshandel

Han var med och grundade Bandidosavdelningen i Göteborg 2002 och blev ganska snart ledare för den, med titeln president. Motorcykelklubben etablerade sig i Sverige 1995, då i Helsingborg.

Han dömdes till sju års fängelse 2009 för att beordrat bilsprängningar i Hisings Backa och på Storgatan i centrala Göteborg tre år tidigare. På Storgatan placerades en handgranat under en bil som tillhörde vaktchefen på den populära Avenykrogen Nivå.

När den så kallade superbunkern i Kumla öppnade 2009 placerades Mehdi Seyyed i den.

PRESSFAVORIT. Seyyed har genom åren varit föremål för en rad idolporträtt i Expressen/GT

Senare samma år var Seyyed målsägande i en rättegång. Då dömdes ledaren för fängelsegänget Asir till fem års fängelse för att ha förberett ett mord på honom.

Han släpptes ut från fängelset 2014. Då var han inte längre president för Bandidos i Göteborg. Enligt polisen har han på senare år avancerat i klubbens internationella organisation. Han har bland annat varit en del av säkerheten i Europa med titeln “Sargento de armas”.

Goda pizzor

Pizzeria Buono ligger på Teatergatan, alldeles bakom Avenyn i Göteborg.

Seyyed och hans personal bakar goda pizzor, så mycket står klart om man läser recensionerna. På Google har 587 personer givit ett sammanvägt betyg på 4,8. På restaurangsajten Thatsup har den fått betyget 4,7. De flesta som skrivit kommentarer på Google kallar pizzorna riktigt goda, fantastiskt goda eller supergoda. Flera säger att Buono har Göteborgs bästa pizzor, och några sträcker sig så långt som till att det är den bästa pizzan de ätit.

På sajten Pizzatoppen tronar Buono på förstaplatsen över de bästa pizzeriorna i Göteborg.

På Margharitan har de San Marzano-tomater, parmesan, buffelmozzarella, basilika, olivolja och svartpeppar. Denna pizzeriornas stapelvara kostar 209 kronor.

Du får förmodligen rikligt med buffelmozzarella på din Margharita, för det är inte den billigaste pizzan på menyn. Funghi kostar bara 169 kronor. Då får du en billigare mozzarella, parmesan, ricotta och kort och gott “svamp”.

För 259 kronor får du en Parma con Bufala, med fyra sorters ost, parmaskinka, valnötter och fikonsylt.

Gästerna får betala lite extra för en pizza på Buono men intäkterna räcker inte till vinst. 2021 omsatte ägarbolaget AB Metti 2,4 miljoner kronor och resultatet var en förlust på en miljon. Bolaget har inte gått med vinst något år sedan starten 2019.

Restaurangen bekräftar att de har öppet i dag fram till klockan 22 för den som vill serveras en napoletansk pizza i riktig maffiastil.

Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.