Indiens rikaste man är Gautam Adani. Han är nu i centrum för en monumental anklagelse, att hans affärsimperium är byggt genom bedrägeri. Den som anklagar honom är Hindenburg Research (HR), en aktivistisk underökningsfirma baserad i New York City. Man släpper rapporter om företag man själva blankar aktier i.

Gautam Adanis förmögenhet växte i fjol, samtidigt som världsekonomin som helhet gick på knäna.

Adani är ordförande i Adani Group, ett konglomerat värderat till 2 100 miljarder kronor som äger många av Indiens flygplatser, skriver NY Post. Dessutom äger man den största privatägda hamnen och mediejätten New Dehli Television. Plus en stor mängd investeringar. Adani började sin karriär inom diamantindustrin, innan han gick över till en plastfabrik, som drevs av hans bror.

Han startade sedan egen firma inom import-export i råvarusektorn, innan han breddade sig till andra områden. Enligt Adani Groups hemsida är han en första generationens entreprenör, fokuserad på att ”bygga nationen” genom utveckling av infrastruktur. Han är gift och har två söner.

En del av utvecklingen av infrastruktur är att bygga ett nätverk av hamnar och logistikhubar utmed Indiens kust. Enligt företaget vill han också överbrygga konflikter mellan stad och landsbygd, och stärka energisektorn.

Adani är en stark supporter av landets premiärminister Narendra Modi. Modi ska vid tillfälle använt Adanis privata jet.

I fjol steg hans privata förmögenhet med 440 miljarder kronor, mer än någon annan miljardär. Samtidigt har HR kommit med en rapport där man säger sig ha bevis för bankbedrägeri, manipulation av aktiemarknaden och penningtvätt. Som ska ha skett under decennier.

Detta har han lyckats med genom att ha goda kontakter i den indiska regeringen och ett stort nätverk av internationella företag som hjälpt till med detta. Adani Group-kontrollerade aktier tappade 120 miljarder i värde när beskyllningarna uppdagades.

Man kan notera att fyra större statliga korruptionsutredningar genomförts mot företaget. HR har under två års tid granskat tusentals dokument, pratat med dussintals personer inklusive tidigare högst uppsatta inom Adani Group.

Högst listade företag inom Adani Group har dragit på sig substantiella skulder, lovat andelar i uppblåsta aktier som lån och försatt hela konglomeratet i ekonomisk osäkerhet. Man skriver vidare att åtta av 22 nyckelpersoner i företag tillhör Adanis familj. Ett familjeföretag, som en tidigare chef beskriver det.

Familjemedlemmar till Adani har enligt HR skapat skalbolag i skatteparadis som Mauritius, Förenade Arabemiraten och önationer i Karibien. Och skapat falska dokument för import-export-verksamhet och falskt överskott för att få ut pengar dessa företag.

Dock så är Hindenburg Research också en aktivistisk organisation som själva blankar aktier i företag de granskar. Att blanka en aktie innebär att man investerar i den så att man tjänar på att värdet minskar. Det kan kallas att gå kort, motsatsen är att gå långt då man tjänar på att värdet på aktien ökar.

Man har också ett nätverk med exklusiva samarbetspartners som får ta del av granskningarna innan de släppts.

BUBBELSPRÄCKARE ELLER MORDBRÄNNARE? Hindenburg Research är döpt efter luftskeppet Hindenburg som störtade i New Jersey 1937

Man har 2020 granskat Nikola Corporation, som tillverkar batteridrivna fordon, främst lastbilar och annat för kommersiellt bruk. Då föll Nikolas aktie 40 procent och grundaren Trevor Milton avgick. Milton blev senare fälld för bedrägeri.

2021 granskade man sjukförsäkringsbolaget Clover Health. Man påstod att de inte informerat investerare att de var under utredning från det amerikanska justitiedepartementet. Man menade också att entreprenören Chamath Palihapitiya ljög för investerare när han börsnoterade Clover Health via ett Blank Check-bolag.

I det fallet hade HR ingen position mot Clover Health, men påpekade att blankare spelade en stor roll i att avslöja bedragarna i Enron och Luckin Coffee.

Enligt ekonomichefen Jugeshinder Singh är man chockade över rapporten, och menar att man själva inte blivit kontaktade för att stämma av vad som faktiskt stämmer.

Rapporten är ett försök att i sprida desinformation på ett grundlöst sätt och sprida anklagelser som redan falsifierats av Indiens högsta domstolar, enligt Singh.

Man har själva släppt en mot-rapport på över 400 sidor. Där menar man bland annat att HR inte förstår indisk lagstiftning tillräckligt. Man säger att HR pekar ut nära relationer mellan aktörer som ska ha skapat intressekonflikter, på lösa grunder.

Även när det gäller skalbolag i andra länder menar man att man följt indiska lagar till punkt och pricka. Man säger också att sättet att belåna aktievinster är normalt för stora finansinstitutioner och banker. Detta finns det också ett system för att redovisa, i den indiska finanssektorn.

Adani Group har tidigare fått kritik av miljöorganisationer och Greta Thunberg för sin stora verksamhet inom kolkraft. Men även amerikanska Blackrock och norska Storebrand finns bland kritikerna, skriver Di.

Enligt Singh är den rapporten en kalkylerad attack på den indiska ekonomin, med syftet att gynna amerikanska finansintressen. HR har svarat och uppmanat Adani att gå till domstol med ärendet, och menar att fler oegentligheter då kommer uppdagas.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.