De väcktes av en smäll på morgonen den 28 september 2021. Bombdådet skakade om de boende i Annedal i centrala Göteborg.

75-åriga Elisabeth Bovin avled av skadorna hon fick. Hon bodde inte ens i huset utan var på besök för att hjälpa sin sjuka kusin. Många av de boende har fått bo i tillfälliga lägenheter i nästan ett och ett halvt år. 140 lägenheter med adress Övre Husargatan behövde repareras och renoveras.

Nu börjar de värst drabbade flytta hem igen och då får många av dem höjd hyra. För vissa så mycket som med 27 procent.

De renoverade lägenheterna har fått höjd standard och hyresvärden Ernst Rosén menar att priset då måste höjas enligt bruksvärdessystemet.

Ernst Rosén menar att försäkringspengarna inte täcker en renovering till den högre standard som råder i dag och därför måste de höja hyran. Dessutom är det inte alla lägenheter som gått igenom omfattande renoveringar. De flesta får en höjning som är lite lägre. I Dagens Nyheter kan man läsa att hyresgäster hunnit flytta in i 13 lägenheter. I dessa varierar höjningarna mellan 10 och 27 procent.

De sista hyresgästerna beräknas flytta tillbaka i april.

Svårt för alla

Hyresgästerna har fått bo i kappsäck sedan bombdådet men hyresvärden menar att det kunde varit värre.

Louise Samuelsson är affärschef för bostad och lokal på fastighetsbolaget Ernst Rosén. Hon säger till DN att hyresgästerna lidit en ännu större ekonomisk skada om de varit bostadsrättsinnehavare. Många är drabbade, menar hon:

– Det här är ju en situation som är svår både för en hyresvärd och hyresgäst att hantera.

Hon säger också att Ernst Rosén måste förlita sig till reglerna:

– Hela den här situationen är beklaglig men det är också en väldigt ovanlig situation, och då har vi det regelverket som finns.

Mark Lorentzon

En man misstänktes för bombdådet – 55-årige Mark Lorentzon, som hette Maciej Gumkowski när han kom till Sverige från Polen som liten pojke.

Lorentzon försvann efter bombdådet och hittades död i Göta Älv den 6 oktober. Polisen fann bensin på Lorentzons skor. Han hade före dådet inhandlat butangas, propangas, dunkar med bensin och tändare och tändstickor.

Samma dag som sprängningen skulle en äldre anhörig till Lorentzon vräkas från fastigheten. Han hade försökt få hyresvärden att låta bli, och hade bland annat skickat ett mail med budskapet “Det blir döden för henne och mig om hela hennes liv och mitt förstörs så här”.

När Mark Lorentzon hittades död lade åklagaren ned utredningen. Inget brott misstänktes i samband med hans drunkning.

Lägenhetshusen i Annedal ligger centralt i Göteborg, ett stenkast från Linnegatan. Det är ett relativt attraktivt miljonprogramsområde, där dragiga arbetarbostäder revs för att ge plats åt framtiden.

Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.