Vid sidan av dramatiken rörande Joe Bidens klumpiga hantering av hemliga dokument kom amerikanska nyheter den gångna veckan att handla mycket om kulturfrågor. Det är förstås det så kallade kulturkriget som rasar vidare.

En nyhet blev att företag som anpassat sig till WOKE-rörelsens krav börjat backa då miljontals amerikaner, som motsätter sig dess idéer, slutat köpa deras produkter. På senare tid har också parollen ”Go WOKE, Go Broke!” typiskt nog blivit poppis. Och i veckan kom en undersökning som visade att hela 87 procent av amerikanerna anser att det är kvalitén på varor och tjänster, inte ett företags politiska idéer, som skall avgöra om man köper deras produkter eller inte.

En annan nyhet i samma härad är att Hollywood, efter decenniers politiskt, sexuellt och andra korrekta storys, insett att vad folk faktiskt vill ha traditionell action och gammaldags hjältar. Förra årets filmsuccé Top Gun: Maverick med Tom Cruise visade vägen och liknande historier dominerar nu Tv-tablåerna. Den största succén är Yellowstone med Kevin Costner, som rullat sedan 2018, och en ny spinn-off serie till denna kallad 1923 med Harrison Ford och Helen Mirren. Andra fullträffar är Tulsa King med Sylvester Stallone som gangster och The Old Man där Jeff Bridges spelar en före detta CIA-agent som måste leva ”off the grid” för att inte bli mördad av sina fiender. TV har alltså känt sig kallad att kalla in ärrade skådespelare på 70+ för att motsvara ett behov som moderna, mer fjolliga filmstjärnor uppenbart inte kan fylla.

En tredje kulturnyhet är att Florida beslutat stryka en kurs i afroamerikansk historia på högstadie- och gymnasienivå. Denna anses bryta mot en lag som sedan häromåret förbjuder skolor att lära ut att vita människor är kollektivt ansvariga för slaveriet i Södern och den ”strukturella rasism” vissa hävdar fortfarande dominerar det amerikanska samhället, alltså nära 160 år efter slaveriet avskaffades.

Nyheter som dessa ger kanske intrycket av det är traditionalister snarare än kulturradikaler som nu firar flest segrar. Kulturkriget är dock långt ifrån över. I veckan avslöjade två journalister att multimiljardären George Soros genom åren givit över 32 miljarder dollar till olika vänsterkandidater och idag bland annat stöttar över femtio av USA:s viktigaste medier, inklusive ABC, CBS, CNN, New York Times och PolitiFact, vars agendor sammanfaller med hans egna åsikter. Och även på andra fronter pressar radikaler på, bland annat genom att i Los Angeles, San Francisco, Seattle och New York vilja bekämpa växthuseffekten medelst förbud mot gasspisar. Just denna idé har dock mött så mycket motstånd även från matlagningsglada liberaler att den i längden troligen diskret kommer att förpassas till runda arkivet.

En annan sorts kulturnyhet är att det i veckan blev känt att representanthusets förra talman Nancy Pelosi, efter att hennes make förra året attackerats av en våldsverkare, blev så chockad att hon i november lät en katolsk präst genomföra en exorcism för att driva ut eventuellt kvarvarande demoner från deras hem. Detta scoop låter förvisso som något en tokig pratradioshow på högerkanten kunnat hitta på, men uppgiften kommer från Pelosis egen dotter i en intervju med New York Times.

Vidare kan noteras att månfärder verkar vara ett bra sätt att behålla både hälsa och libido. Så kan man i alla fall tolka faktumet att andre mannen att gå på månen, Buzz Aldrin (som för övrigt på fädernet är svenskättad med rötter i Värmland), på sin 93-årsdag knöt äktenskapsband med sin flickvän Anca Faur. Hon är nästan 30 år yngre än månfararen och blev hans fjärde fru.

En ovanligare form av jaktolycka inträffade förra lördagen i Wellington, Kansas, när en man vid halvtiotiden på morgonen plötsligt sköts till döds när han kom körande längs en landväg i sin pickup. När polisen kom till platsen kunde de dock genast gripa förövaren, som visade sig vara mannens hund. Denne hade suttit baktill och där råkat trampa på avtryckaren till ett laddat gevär som låg på falkbotten. Givet detta lär någon vidare utredning inte genomföras och den skyldige kommer troligen formellt att frikännas från brottsmisstanke.

Till sist kan meddelas att en flicka i Cumberland, Rhode Island, snart kan gå till historien. Hon har nämligen kommit på ett sätt att besvara den största frågan av alla för världens barn – om jultomten verkligen existerar! På julafton satte hon ut fat med kakor till tomten och morötter till hans renar och sände sedan en halväten kaka och dito morot till stadens polis för DNA-analys. Polischefen Matthew Benson låter meddela att proverna nu analyseras och att brottsmisstanken är underlåtenhet att äta upp serverad föda. Den som är mest nervös för svaret är nog dock inte den riktige tomten utan flickans far.

Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.